van der Poels nya utmaning: Cykla i 82 timmar

Att Ă„ka 10 000 meter pĂ„ skridsko tar drygt 12 minuter för Nils van der Poel. För att lyckas med de ska vĂ€rldsmĂ€staren nu cykla genom Sverige pĂ„ under 82 timmar. I helgen testar han formen – med dubbla "VĂ€tternrundor".

"Det finns nÄgot bra med att försÀtta sig i obekvÀma situationer för jag tror att man dÀr lÀra sig saker som man pÄ förhand inte vet för att det Àr obekvÀmt och okÀnt" sÀger NIls van der Pole (th). Han cyklar 24 timmar i strÀck tillsammans med Lars Skantz (tv).

"Det finns nÄgot bra med att försÀtta sig i obekvÀma situationer för jag tror att man dÀr lÀra sig saker som man pÄ förhand inte vet för att det Àr obekvÀmt och okÀnt" sÀger NIls van der Pole (th). Han cyklar 24 timmar i strÀck tillsammans med Lars Skantz (tv).

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2021-05-22 10:19

Nils van der Poel Àr kÀnd för att gÄ sin egen vÀg i idrottskarriÀren. Nu har han hittat en ny utmaning i uppladdningen inför OS i Peking nÀsta Är.

I augusti förra Äret cyklade göteborgaren Richard Larsén över hela Sverige, frÄn Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, en strÀcka pÄ 205 mil, pÄ 82 timmar och 15 minuter.

Det Àr den bÀsta kÀnda tiden pÄ strÀckan.

"Nyfikenhet"

Om drygt en mÄnad ska van der Poel försöka slÄ det rekordet tillsammans med vÀnnen Lars Skantz. MÄlet Àr att köra strÀckan under 82 timmar.

– Det som driver mig Ă€r en form av nyfikenhet. Det Ă€r en hĂ€ftig kĂ€nsla att ha idrottat hela natten och sedan se solen gĂ„ upp. Det kanske finns en frĂ„ga om sjĂ€lvbild i det. Jag tror jag skulle kunna klara av det hĂ€r, jag skulle vilja veta om sĂ„ Ă€r fallet, sĂ€ger van der Poel.

I helgen testar de formen.

Tanken Àr att köra 24 timmar i strÀck och tillryggalÀgga ungefÀr 60 mil med start i TrollhÀttan ner till KungÀlv, ut till Marstrand och sedan vidare upp till Arvika och tillbaka. Det motsvarar tvÄ VÀtternrundor efter varandra.

– Om en och en halv mĂ„nad ska jag cykla i tre dygn. Jag mĂ„ste se till att komma i form., sĂ€ger van der Poel.

NÀr van der Poel och Skantz gavs sig ut pÄ sin runda pÄ lördagsmorgonen hade det regnat ihÀrdigt. Men just som de startade bröt solen igenom.

– Det blir aldrig riktigt som man tĂ€nkt sig. Men det Ă€r bara att konstatera att nu Ă€r det sĂ„ hĂ€r. Det Ă€r en del av utmaningen, sĂ€ger Nils van der Poel just före start.

Samlade in pengar

De tvÄ har cyklat strÀckan till Smygehuk en gÄng tidigare. 2020 körde de frÄn RiksgrÀnsen till Smygehuk för att samla in pengar till cancerforskning. Det tog sju dagar. Det var dÄ de började tala om rekordförsöket

– Kanske ska man vara lite tokig i huvudet. Tanken föddes redan i bilen pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n Smygehuk. Hur fort kan man köra? Det var frĂ„gan vi stĂ€llde till varandra, berĂ€ttar Lars Skantz.

Men van der Poel och Skantz Àr medvetna om att Àven om de klarar tiden kommer deras prestation inte att rÀknas som ett officiellt rekord.

– Det Richard LarsĂ©n gjorde var att cykla sjĂ€lv. Men vi Ă€r tvĂ„ som cyklar och vi kan dra Ă„t varandra. Vi har verkligen inte samma förutsĂ€ttningar, sĂ€ger van der Poel.

Inget "riktigt" rekord

Och han konstaterar ödmjukt.

– Om vi gĂ„r i mĂ„l och vi gör det snabbare Ă€n 82 timmar sĂ„ skulle jag ju aldrig hĂ€vda att vi har slagit Richards rekord, för det har vi inte gjort. Tiden Ă€r vĂ„rt mĂ„l, vi kommer inte att hamna pĂ„ nĂ„got nĂ„gon lista för vi har ju inte till punkt och pricka följt reglerna.

Och han tror prestationen pÄverkar honom ocksÄ som skridskoÄkare.

– Det finns nĂ„got gynnsamt i att försöka uppnĂ„ sina drömmar. Det finns nĂ„got bra med att försĂ€tta sig i obekvĂ€ma situationer för jag tror att man dĂ€r lĂ€ra sig saker som man pĂ„ förhand inte vet för att det Ă€r obekvĂ€mt och okĂ€nt. Jag tror det kommer mĂ„nga lĂ€rdomar som man kanske inte ser pĂ„ förhand.

Fakta: Den tÀnkta rutten i sommar

Start i Vittangi, dĂ€refter 11 mil norrut till Karesuando pĂ„ grĂ€nsen till Finland. Sedan vĂ€nder de tillbaka via Vittangi till Moskosel, vidare till Östersund, Karlskoga och Smygehuk.

Distans: 205 mil och 14 000 höjdmeter. LÀngden motsvarar Richard Larsén lopp.

Start den 30 juni 08.00

BerÀknad mÄlgÄng 3 juli omkring klockan 13.00


Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 Är).

Klubb: SK TrollhÀttan.

FrÀmsta meriter: VÀrldsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld pÄ 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats pÄ 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld pÄ 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!