Solen lyser och det kuperade landskapet kring Älvsbyn ser strålande ut. Sådana här dagar är årets kanske härligaste i det norrbottniska inlandet.
Familjen Nårsa/Öhman har kämpat hårt med att få sitt nya hus färdigt, som ligger en kortare skoterfärd från de centrala delarna i den motorsportstarka orten.
Huset med den underbart vackra arkitekturen ligger idylliskt precis bredvid en hästgård. Passande nog ligger det även bara en knappt startsträcka från Tväråns motorstadion.
– Vi kommer att bygga en skoterbana här borta, säger Petter och pekar åt ett håll en bit bort från huset.
Perfekta förutsättningar med andra ord för den nyblivne världsmästaren, som även är relativt nybliven pappa till sju månader gamla sonen Colin vars mamma Elin Öhman är en av de bästa skotercrossföraren genom tiderna på damsidan med fyra VM-guld och en titel i proffsserien i USA.
Petter Nårsa är att betrakta som den största svenska skoterförare genom tiderna, där det efterlängtade VM-guldet gör samlingen näst intill komplett.
Hans meritlista och historia är både lång och framgångsrik. Den började tidigt och är inte slut ännu.
Supertalangen utmärkte sig i VM i Malå redan 2009, som nybliven 17-åring. Han slutade sexa i mästerskapet där Peter Ericson vann sitt tredje och sista VM-guld i karriären.
Året efter, 2010, var det tredje världsmästerskapet i rad i Malå, slutade Nårsa först på elfteplats. Det var ett mästerskap där allt ljus var på superstjärnan och den största genom tiderna, amerikanen Tucker Hibbert.
En förare som Nårsa kom att ha många bataljer med och en förare som utmärkte sig på många sätt.
– Han var kanske lite märklig. Han hälsade och så, men medan vi andra som tävlade mot varandra hängde ihop, var han mest för sig själv. Det fanns som en mystik kring Tucker.
Nårsa mötte Hibbert i ytterligare två VM. Mästerskapet 2011 blev ett stort lyft för den då 19-årige skotertalangen som kallades passande nog för ”The next one”.
Nårsa slutade tvåa före Tucker Hibbert, men efter Emil Öhman. VM-silver och den största framgången så långt.
– Remmen for för Tucker. Han var riktigt snabb som vanligt, men tappade när det blev haveri.
2012 tog Tucker Hibbert revansch med Petter Nårsa bakom sig. 2013 i finska Tuuri var den stora förhoppningen om att det skulle komma ett efterlängtat guld efter två raka silver.
Nårsa, som hade varit i USA och tävlat, kom till en ny maskin. Och den skicklige föraren hade guldsmak i munnen. Avgörandet kom under sista varvet på det tredje och avslutande heatet.
Nårsa vann, men bakom honom gjorde Adam Renheim från Lima en stark uppkörning. Han passerade amerikanen Logan Christian på sista varvet – och tog därmed guldet.
– Det kändes helt värdelöst, minns Nårsa.
VM blev något av en förbannelse, då Nårsa blev alltmer framgångsrik i övriga sammanhang. 2012 vann han i stort sett alla tävlingar utom VM. I den prestigefyllda Clash of Nations i Falun vann han en mäktig seger och besegrade det årets stora stjärna, Tim Trembley. Det blev också tävlingen som gav honom proffskontraktet i USA till kommande säsong.
Efter att ha varit så nära ett VM-guld 2013 var tanken att han skulle tillbaka till USA, men stoppades på grund av visumstrul.
2014 reste han över på nytt för att köra med Team Boss racing, men Nårsa valde att komma hem till säsongen 2015.
– Det var tufft i USA och jag längtade hem.
Istället satsade Nårsa på hemmaplan och fick ett nytt kontrakt i USA. Den här gången gjorde han klart med Hentges Racing. Han tävlade tillsammans med talangfulla amerikanen, Kody Kamm.
Första säsongen blev lyckad på många sätt. I slutat av mars kom en av karriärens höjdpunkter, när han vann en delseger i Wisconsins. En tävling där han besegrade Tucker Hibbert i två kval och sedan hade han Hibbert bakom sig i finalen, där Lincoln Lemieux klämde in sig emellan.
Totalt har han blivit femma som bäst på USA-touren och det blev han 2017. Ett år där han även lyckades med karriärens största framgång. I början av 2017 fick han kliva upp högst upp på prispallen i X-games, en form av alternativt OS. Ändå rankar inte Nårsa det som den bästa tävlingen han har genomfört.
– Ändå tycker jag att när jag vann i Clash of Nations 2012, var det större. Då körde jag mig verkligen till en seger. Jag fick verkligen kämpa riktigt hårt för det.
Förberedelserna i amerikanska Aspen var annars sämsta tänkbara.
– Det var värdelös bana och allt runtomkring var värdelöst. Parkeringen och allting var värdelöst. Vi var försenade till tävlingen och det var kallt i trailern när vi kom på morgonen. Det var en sån där morgon när ingenting var bra. Ändå blev det bland det bästa som har hänt.
Nårsa körde om Tucker Hibbert och Adam Renheim. Sedan defilerade han hela vägen in till mål.
– Det var lugnt. Jag minns allting och det kändes bara lugnt. Oftast är det då som det går som bäst, när du inte behöver tänka så mycket.
Det är det senaste gången skotercross har varit X-games. Nårsa bröt därmed även Tucker Hibberts svit som skulle ha blivit tio segrar.
Däremot fortsatte jakten på VM-guldet. Efter att ha lämnat Hentges 2019, var förhoppningen att sats 2020, men corona förstörde de möjligheter. Chansen kom i år i finska Rovaniemi. Den här gången hade Nårsa marginalerna på sin sida. Kvalet blev nyckeln och där besegrade Nårsa norska underbarnet Elias Ishoel. Marginalen var en ynka tusendel, 0,001 sekunder.
– Det var oerhört viktigt, kanske till och med avgörande. Sedan i de två heaten var det ganska lugnt.
En ny milstolpe för Nårsa i och med det efterlängtade VM-guldet.
– Huset är klart och barnet har börjat växa. Det har varit mycket mindre stress på slutet och det har hjälpt mycket.
Hur ser du på framtiden?
– Ja, jag är ju sugen på att köra i USA igen. Jag skulle gärna göra en egen satsning om det var möjligt. Det är redan nu klart att jag ska tävla nästa år.
– Han är så bra så jag skulle verkligen vilja se honom köra i USA igen. Jag är säker på att han har chans att vinna, säger sambon Elina Öhman.
Elina själv kan tänka sig att köra VM någon gång i framtiden.
– Någon jättesatsning vill inte jag göra för egen del, men jag ser gärna att Petter kör.
Framgångssagan med Petter Nårsa kan mycket väl har nya spännande kapitel framför sig.