Det är drygt fyra år sedan Norrfjärdens fotbollsherrar lade ner sin verksamhet. Sedan dess har byn inget eget representationslag i sporten. Däremot ingår klubben i dam- och flicksamarbetet FC Norrsken, så visst spelas både senior- och ungdomsfotboll på Norrvallen fortfarande.
– Vi har även helt egna lag på ungdomssidan. De lag som samverkar kallar sig Norrsken men det finns även lag som klarar sig själva och är rena NIF-lag, förklarar Sofia Stenman.
FC Norrsken bildades 1999. Syftet var att skapa förutsättningar för unga tjejer att spela fotboll i byarna högre upp i åldrarna. Utöver Norrfjärden ingår även Rosvik, Alterdalen och Sjulsmark i samarbetet.
– Lagen varierar mellan planerna i de olika byarna. Det står i avtalet att de ska göra det.
Tror du att ett Norrsken-samarbete är framtiden även för herrfotbollen?
– Det finns absolut vissa påbörjade samtal kring det. Vi har inget färdigt avtal, men diskussioner finns.
Kanske ligger dock ett eget nytt Norrfjärden-lag närmare i tiden.
– Vi har fått signaler på att det finns de som är intresserade av att starta upp ett herrlag. Det vi egentligen saknar är organisationen för att ta hand om det administrativa, säger Sofia Stenman och fortsätter:
– I dagsläget skulle jag säga att vår stora utmaning är att få till styrelse- och sektionsarbetet, men jag tror att vi är ganska lika många andra föreningar där.
Helt utan egna idrottslag på seniornivå är Norrfjärden däremot inte. För ett par år sedan drog damverksamheten i handboll igång för första gången på väldigt länge. Däremot lades herrlaget ner ifjol.
– Jag har inte hört att det skulle finnas planer på ett nytt lag, men samma sak gäller där som med alla våra grenar, alltså att vi kämpar med sektionsarbetet. När det inte fungerar som ett väloljat maskineri hamnar vissa frågor på hyllan. Däremot tror jag säkert att det finns både önskemål och drivkrafter för att köra igång något om möjligt.
Bäst flyter det kanske på för sektionen i längdskidor.
– När barnen blir äldre och mer tävlingsinriktade har vi kanske inget stort underlag av ungdomar, och även tränarbiten kan vara svår att få till på den nivån, men däremot har vi en fantastiskt fin knatteverksamhet, säger Sofia Stenman.
Hur ser ekonomin i klubben ut?
– Det finns inga stora orosmoln kring den. Vi har en god ekonomi och även under coronatider tror jag att vi ska kunna ro i land året som ligger framför oss. Våra damlag i handboll och fotboll är i princip självförsörjande och driver in sina egna pengar. Vi har jobbat så under en tid och det fungerar väldigt väl.
Klubbens anläggningar är i vissa behov av upprustningar, men försäljningen av Borgaruddens camping – till ett värde av 1,4 miljoner kronor – möjliggör för en del investeringar.
Däremot innebär ett inställt Piteå Summer Games en del förlorade intäkter.
– Sedan brukar vi arrangera något som vi kallar Fotbollens dag. Den brukar vara i slutet av säsongen, men med tanke på corona väntar vi och ser vad som händer. Vi planerar att genomföra den, men om dagens restriktioner kvarstår kan det ju bli tufft, säger Sofia Stenman och avslutar:
– För att sammanfatta tycker jag att vi roddar på bra i verksamheten efter de förutsättningar vi har. Vi klarar oss så att säga, men vi har också utmaningar, så är det.