Stefan Hedlund värvades från Schweiz till Skellefteå AIK inför säsongen. Nu har han genomfört sin första säsong. Det har varit händelserikt, men bortsett ett abrupt slut finns mycket positivt att ta med sig till framtiden.
Det är tuffa tider med tanke på Coronaviruset. Stefan Hedlund har ändå gått med på att träffas och vi ses uppe på hallen i rummet som kallas ”Målvakten”. Ett stort rum där det är lätt att hålla distansen. AIK:s nya tränare har haft en häftig säsong, som enklast kan liknas som en berg-och-dal bana. Avslutningen blev däremot oerhört starkt. AIK blev fyra i serien.
– För oss i ledarstaben och i ledningen har säsongen följt våra resultat. Jag kom som ny till en stab där sportcheferna också var ganska nya. Vi följde också samma utveckling som laget. Under säsongen hittade vi våra vägar fram, våra roller, och det blev bättre och bättre.
För AIK har det på många sätt varit en nystart den här säsongen. Även om det har varit det har kravbilden varit hög internt. Men målet fram till det abrupta slutet får ses som uppnått på flera sätt.
– Det är ett bra mått på verksamheten om spelarna utvecklas under året.
Vad gjorde att lyftet kom så sent på säsongen?
– Vi hade en liten utmaning i att vårda pucken, göra något med pucken och få ett effektivt sätt att spela hockey. Där tycker jag vi hade en utveckling. För det är inget självändamål att äga pucken. Man har ju pucken för att det ska generera något framåt.
Skellefteås signum med V-spelet försvann till viss del i jakten på att hitta effektivare vägar fram.
– Vi vill vara i framkant och ligga längst fram och utveckla spelet. Då måste man våga titta på saker som Skellefteå även har gjort över tid. Så V-spelet är en av de grejerna.
En av de delar som Stefan Hedlund tog med sig in i föreningen var digitaliseringen. Lägg därtill att hela ligan köpt in systemet sportlogiq, som tar hela statistikdelen av sporten till en ny nivå.
Alla nyheter har dock varit välkomna.
– Ett jättelyft. Det har gått fantastiskt bra. Det är också en av de stora sakerna vi ser, inte bara i lagets utvecklingsarbete, utan i hela föreningens utveckling. I vår stab har Tommy Samuelsson verkligen tagit till sig av det här jobbat och varit nyfiken, säger Helund och fortsätter:
– Det har lett till en mycket bättre feedback-kultur, lättar att få återkoppling både från träning och match. Allt material av playbooks, träningar och matchgenomgångar finns ju lagrat. Så vi har ju mycket bättre förutsättningar inför nästa säsong.
Hedlund har hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet innan årets SHL-debut. Han pratar ofta och mycket om ett dynamiskt ledarskap, som inrymmer en hel del eget ansvar.
– Gruppen har varit väldigt delaktig i allt vi har gjort. De har fått tycka till och besluta kring vad vi ska göra. Det har gjort att det har tagit lite längre tid att sätta alla ramar, men när väl gruppen tog tag i allt själva då blir det på riktigt. Ett bra dynamiskt ledarskap från Tommy tog spelarna väl hand om och har tagit ett väldigt stort ansvar.
En annan nyckel är karaktären hos ledande spelare i laget.
– För mig som kommer utifrån går det inte att underskatta vikten av att ha två spelare som Oscar Möller och Jocke Lindström i laget. Två så bra människor och två proffsiga hockeyspelare, som sätter standarden är ovärdeligt. Det sätter nivån på något sätt och alla andra spelare märker att det finns inga kryphål på något sätt. Första barmarksträningen, två grader varmt och intervallträning i Vitbergsbacken. Oscar Möller och Wingerli var först i alla heat. Det är få klubbar i Sverige som har så bra spelare, som är så pass proffsiga. Joakim Lindström han åker däck varje måndag på egen hand. Han är 37 år och har varit i topp i över tio år nu. Sådant påverkar.
Hedlund har coachat backar, ansvarat för boxplay och spel fem mot sex. En tuff utmaning för en ny tränare i SHL med tanke på att det är stor skillnad på utländsk och svensk hockey. SHL präglas av en väldigt strikt och massiv defensiv medan utländsk hockey har en mer offensiv prägel.
– I grund och botten passar mitt ledarskap bättre i Sverige. Jag trivs när det går lämna över ansvar och det finns en nyfikenhet att prova saker. Utomlands är det mer en kultur, lite old-school, där spelare vill bli tillsagd exakt hur saker ska göras och sedan utföras. I Sverige ger man inte alltid svaren utan ett utrymme för spelaren att prova sig fram.
När det kommer till detaljer har Hedlund inga problem att hitta vilka delar som har bidragit till framgångarna, inte minst efter jul.
– En stor del i vår framgång defensivt berodde på målvaktsspelet. Vi kom väldigt långt i samarbetet mellan målvakt och försvar hur motståndarna ska blockas och vem som åker vart i olika situationer. Både Mantas och Gurra var väldigt involverade hur det där skulle skötas.
Bert Robertsson tyckte att AIK hade SHL:s bästa backsida. Hur ser du på det?
– Jag såg att han tog en av våra backar, så han måste ha tyckt det. Jag tycker att vi har haft en bra backsida. Vi har haft åtta backar som har jobbat stenhårt för att bli bättre.
Hur ser du på att ni tappar några backar?
– Hela föreningen ska se det som ett kvitto. Vi har haft två backar i landslaget, Arvid och Jonathan. Sedan sticker ju Jonathan till KHL som det ser ut och Berglund går till en annan förening. För mig är det ett kvitto på vår verksamhet fungerar bra.
Vad önskar du få in?
– Vi har ju tappat två rightare, så det vore bra om vi fick in någon som spelar åt höger.
Just nu är det stiltje i hela samhället. Klubbarna har solidariskt enats om att inte skriva några nya avtal med spelare. Hungern efter nästa säsong går dock inte att ta mist på när det gäller Hedlund
– Jag kan knappt vänta tills vi ska ut på is igen. Det känns otroligt spännande som det ser ut så här långt på backssidan.