Piteå-Tidningen har i en rad artiklar under senaste tiden kartlagt fotbollsklasserna på högstadiet i Hortlax. Från starten när allt drog igång 2010 då vi har beskrivit verksamheten och processen för uttagningar.
Dessutom har vi berättat om personliga upplevelser från elever, både de som går i fotbollsklasserna idag och de som tidigare varit elever på skolan.
Idag får grundskolechefen Elice Ökvist ge sin syn på fotbollsklasserna.
Vad är den största fördelen med dessa fotbollsklasser?
– Det är som regel positivt för den enskilde eleven, medvetna val ökar motivationen och även prestationen för skolarbetet. Samhörigheten i elevgrupperna ökar som oftast eftersom man har ett gemensamt intresse. Det ökar attraktiviteten för skolenheten och kommunen som helhet, säger Ökvist.
Ser du någon nackdel med att ha fotbollsklass?
– Likvärdigheten påverkas negativt och segregationen mellan elever ökar. Profileringar är generellt, enligt mig, inte helt överenstämmigt med det grundläggandet värdet och syftet med skolan, säger hon och fortsätter:
– Elever med olika bakgrund, olika förutsättningar, intressen och socioekonomisk bakgrund ska mötas i skolan. Mångfalden i elevgrupper skapar förståelse och bidrar positivt till samhällsbildningen.
Elice Ökvist menar att fotbollsklasserna inte bör ha i fokus att få fram elitspelare:
– Skolans uppdrag är att öka den fysiska aktiviteten för alla elever, bidra med en bättre folkhälsa och skapa goda vanor, inte att fostra framtida elitidrottare.
Brukar du få ta emot frågor eller missnöje av barn eller föräldrar då inte alla kommer in?
– Nej.
Vilken feedback får du oftast vad gäller fotbollsklasserna?
– Ingen från vårdnadshavare eller elever. De skolenheter som har profileringar tycker att det är positivt. De erhåller som oftast studiemotiverade elever. För att bli duktig på något måste man träna. De vanorna och den inställningen påverkar många gånger även skolarbetet positivt. Andra skolenheter kan uppleva att de dräneras på just den gruppen av elever.
Hur fungerar det rent ekonomiskt – vem bekostar utbildningen och finns det någon form av bidrag?
– Nej, när det gäller fotbollsklasserna är det Hortlaxskolan som prioriterar resurser till det utifrån utdelad elevpeng, vilken också följer med eleven om den byter skola.
Barnen som går fotbollsklasserna och bor en bit bort måste själva betala buss till Hortlax. Vad säger lagen/policyn om det?
– Väljer man en annan skola än den huvudmannen hänvisat till får man inte skolskjuts.
Är du säker på att ni fortsätter med fotbollsklasserna i framtiden? Eller finns tankar på att förändra den på något sätt?
– Det är upp till den enskilda skolenheten.
Kommer fotbollsklasserna fortsätta i Hortlax, med tanke på att vi har en fullstor året runt-hall mitt i stan kanske Christinaskolan vore det naturliga valet?
– Det vet jag inte. Det är dock inte aktuellt med fler elever på Christinaskolan, det finns inte plats för det, säger Elice Ökvist.
Uttagningarna inför kommande läsårs fotbollsklass 7B sker nu under februari då sjätteklassarna, födda 2012, får söka och visa upp sig.