Qatar vill arrangera sommar-OS 2032

Qatar vill arrangera sommar-OS 2032. Varken värmekänsliga idrottsstjärnor eller människorättsorganisationer lär jubla över beskedet.

Friidrotts-VM avgjordes på Khalifa-stadion i Doha förra året. Arkivbild.

Friidrotts-VM avgjordes på Khalifa-stadion i Doha förra året. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2020-07-27 11:30

Qatar vill skriva historia och bli det första land i Mellanöstern som arrangerar världens största idrottstävling.

Arabstaten har lämnat in en formell ansökan till Internationella olympiska kommittén (IOK) om att vara med i den så kallade dialogfasen om OS 2032.

– Qatar har skaffat sig ett rykte om att arrangera stora idrottsevenemang i världsklass, säger Sheikh Joaan, bror till Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani.

Qatar visade intresse både för OS 2016 (Rio de Janeiro) och 2020 (Tokyo, flyttat till 2021), men nobbades av IOK.

Konkurrensen om sommar-OS 2032 ser ut att bli hård. Följande länder/städer har aviserat en ansökan: Indien, australiska Queensland, kinesiska Shanghai och Nord- och Sydkorea i ett gemensamt bud.

Qatar har senaste åren flyttat fram sina positioner i idrottsvärlden och ska arrangera fotbolls-VM 2022 efter en budgivning som omgärdas av korruptionsanklagelser.

Och friidrotts-VM förra året gav knappast den goda reklam för landet som ledarna önskade.

Gångtävlingarna blev en livsfara i den 35-gradiga hettan och höga luftfuktigheten – och många deltagare tvingades bryta. Dessutom gapade läktarna på Khalifa-stadion i Doha ofta tomma.

Till det kommer kritiken mot bristen på mänskliga rättigheter. Inför fotbolls-VM 2022 har Amnesty International larmat om att migrantarbetare på arenorna tvingas jobba utan lön och lever under undermåliga förhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!