Den 10 mars höjde Folkhälsomyndigheten (FHM) smittorisken för coronaviruset till mycket höjd. Delar av idrotten stängdes successivt ner och det innebar att Riksidrottsförbundet inledde sina kontakter med myndigheten.
Stefan Bergh från Piteå är generalsekreterare för RF och har varit en nyckelperson i kontakterna med FHM.
– Vi har haft kontakt under hela den här tiden. På senare tid har diskussionerna handlat om tävlingsidrott för personer över 18 år. Det har varit en stor fråga som har tagit mycket tid.
Samtalen har blivit många.
– I min och RF:s roll ligger att företräda alla 72 specialidrottsförbund och tala för all idrott. Sedan får fotbollen av naturliga skäl mycket utrymme för att den är störst, men vi har talat för all idrott.
När elitfotbollen i fredags fick klartecken var det efter samtal där Bergh hade en nyckelroll.
– Vi är väldigt glada för det här beslutet som kom i fredags. Vi jobbade nära varandra, RF och Folkhälsomyndigheten, för att få det här till stånd.
Även om elitfotbollen har fått klartecken, måste samtliga idrotters förbund nu göra egna utvärderingar av hur idrotterna ska bedrivas.
– Specialidrottsförbunden får analysera och bestämma vilken tävlingsidrott för personer över 18 år som de nu börjar med och hur den kan utövas. För det finns fortfarande ett antal restriktioner som behöver tas i beaktande i fråga om trängsel, närkontakt, distansering, gränsen på 50 personer med mera.
– All idrott kan inte starta automatiskt, utan förbunden måste se under vilka former de kan komma igång. Där ger RF rådgivning och stöd. Sedan är besluten förbundens.
Vad betyder att tävlingsidrotten nu kan komma igång.
– Det är betydelsefullt. Det finns ett underhållningsvärde och ett kommersiellt värde, inte minst för arenaidrotterna. Sedan finns det självklart en folkhälsoaspekt.
Stefan Bergh har också en ledande position i en annan mycket viktig punkt för svensk idrott. Hur coronastödet på 500 miljoner kronor från staten ska fördelas.
– Det är det andra stora området vi jobbar med just nu. Vi bereder stödpaketet som föreningar och förbund har ansökt om. Totalt är det sökt anslag för 1,2 miljarder kronor. Vi har ett antal principer som vi lutar oss emot i den beredningen när vi lägger förslaget till styrelsen som fattar beslutet.