Oroande tapp värst i Norrbotten: "Skrämmande siffror"

I spåren av coronapandemin har ungdomsidrotten tappat stor fart. Över en halv miljon färre idrottsaktiviteter registrerades under andra halvan av 2020. Värst är läget i Norrbotten. "Skrämmande siffror" säger RF-basen Björn Eriksson.

Norrbotten är värst drabbat vad gäller minskade idrottsaktiviteter. Innebandy är en av de sporter som minskar mest under pandemin. (Arkivbild)

Norrbotten är värst drabbat vad gäller minskade idrottsaktiviteter. Innebandy är en av de sporter som minskar mest under pandemin. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Sport2021-03-16 11:17

Minskningen av idrottsaktiviteter bland ungdomarna blev tydligare i slutet av 2020 och har fortsatt under 2021. Piteå och Norrbotten har drabbats hårt.

– Det är skrämmande läsning. Särskilt för oss i Norrbotten som tillsammans med idrottsrörelsen i Västernorrland minskar mest i landet. Vi är djupt oroade för idrottens framtid och för de barn, unga och vuxna som kanske inte hittar tillbaka till idrottsföreningarna när pandemin är över. Alla, oavsett ålder mår fysiskt och psykiskt bra av att röra på sig och finnas med i en gemenskap, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef, RF-SISU Norrbotten.

Under hösten tappade den svenska idrottsrörelsen i snitt 14 procent och Norrbotten hela 19 procent av alla aktiviteter.

– Det här är mycket oroande för framtidens unga men också för idrottsrörelsen i stort. Vi är fortfarande mitt inne i pandemin och jag ser hur idrottsföreningar och ledare med imponerande tålamod försöker göra rätt, hålla igång så mycket som går och samtidigt behålla så många av sina aktiva som möjligt. Men det är en oerhört tuff uppgift, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Även efter tonåren minskar aktiviteterna. Så här ser minskningen ut för varje åldersgrupp i Norrbotten:

7–12 år: minus 15,6 procent.

13–16 år: minus 11,6 procent.

17–20 år: minus 17,4 procent.

21–25 år: minus 23,5 procent.

–  Alla idrottsföreningar i landet har haft det tufft men i Norrbotten för vi också en kamp med vädret. Det tror jag kan påverka. För den som normalt idrottar inomhus är det en stor omställning att flytta ut i snö, kyla och ishalka. Det försvårar möjligheten att träna grennära och en del har nog inte ens hittat bra platser att träna på. Jag imponeras över hur Norrbottens ideella idrottsledare fortsätter kämpa för att hålla verksamheten i gång, i linje med restriktioner och på ett smittsäkert sätt, säger Katarina Halvardsson.

Björn Eriksson:

– Det är skrämmande siffror över lag och vi är oroade över vad det innebär för idrotten i framtiden och för de barn, unga och vuxna som riskerar att inte hitta tillbaka till idrotten och dess gemenskap. Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu. Onödigt mycket idrott står stilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!