Nordmakedonien skrällde – bortaslog Tyskland

Tysklands fotbollsherrar avslutade VM-kvalveckan med debaclet i Duisburg. Nordmakedonien stod för en jätteskräll och vann med 2–1 på bortaplan.

Nordmakedonien chockade Tyskland i VM-kvalet.

Sport2021-03-31 22:59

Nordmakedoniens veterananfallare Goran Pandev var den som utdelade den första smällen mot den tyska jätten. Han har hunnit bli 37 år, men kan fortfarande göra mål. I synnerhet om han ges lika mycket frihet som i det tyska straffområdet. Pandev fick stå helt omarkerad och raka in gästernas 1–0 strax före halvtidsvilan i Duisburg.

När Ilkay Gündogan satte kvitteringen på straff i 63:e minuten såg det ut som att ordningen var på väg att återställas. Men i 85:e bjöd Nordmakedonien tyskarna på en ny, den här gången matchavgörande, kalldusch. Eljif Elmas stötte in 2–1 mot den fyrfaldiga världsmästarnationen.

Efter tre VM-kvalmatcher står båda lagen på sex poäng i en grupp som – tro't eller ej – leds av fullpoängaren Armenien. Efter inledande segrar mot Liechtenstein och Island vände Armenien 1–2 till 3–2 under slutminuterna hemma mot Rumänien.

Spänning på Wembley

På Wembley gav Harry Kane engelsmännen ledningen mot Polen när han placerade en straff mitt i målet i 19:e minuten. Det var Raheem Sterling som ordnade straffen, när han satte fart och nådde ända ned till kortlinjen innan han stoppades med otillåtna medel av Michal Helik.

England var klart bäst före paus och det var inte mycket som talade för att Polen, utan skadade målkungen Robert Lewandowski, skulle kunna resa sig i Londons fotbollstempel.

Men att 1–0 är en bräcklig ledning fick hemmalaget erfara i 58:e minuten. Josh Stones hamnade i tidsnöd i försvaret, drällde med bollen och när Polen snodde den kunde Jakub Moder skicka in kvitteringen bakom Nick Pope.

Stones fick sin revansch när fem minuter återstod. Han nådde högst på en hörna och nickade ned till backkollegan Harry Maguire som pangade in segermålet, 2–1.

Danmark imponerar

England toppar sin kvalgrupp på maximala nio poäng. Det gör även Danmark, som fortsätter att gå fram som en ångvält i grupp F. Efter 2–0 mot Israel och 8–0 mot Moldavien blev det hela 4–0 mot Österrike i Wien. Andreas Skov Olsen stod för första och sista målet när Danmark gjorde samtliga mål inom loppet av 16 minuter i andra halvlek.

Italien, 2–0 borta mot Litauen, toppar också sin grupp med full pott. Stefano Sensi och Ciro Immobile (straff) nätade i Vilnius.

Frankrike bortaslog Bosnien-Hercegovina med 1–0 efter mål av Antoine Griezmann. De regerande världsmästarna i "Les Bleus" toppar gruppen på sju poäng och har reparerat en stor del av skadan efter inledande 1–1 hemma mot Ukraina.