Oskar Löfbom SM-silvermedaljör i OCR

20 meter in i loppet stukade Oskar Löfbom foten. Litet talade för att han skulle ta sig i mål, men Arjeplogsonen tog sig inte bara i mål. Han bärgade silvret efter sprutavslutning. "Det känns helt fantastiskt", säger han.

Silvermedaljören Oskar Löfbom ger två tummar upp efter tävlingen.

Silvermedaljören Oskar Löfbom ger två tummar upp efter tävlingen.

Foto: Privat

Sport2022-07-29 12:00

Den växande sporten OCR, eller Obstacle Course Racing hade under juli sina SM-tävlingar i Eskilstuna. Två över mållinjen var Arjeplogsonen Oskar Löfbom.

– Jag hade inga förväntningar inför, så det känns helt fantastiskt, säger silvermedaljören.

Starten var dock allt annat än magisk.

 – Jag hade en liten fadäs i början av loppet. Det var lite trängsel och jag stukade foten tio meter in. Foten är dålig sen innan men jag hamnade ändå efter ganska mycket. Jag fokuserade då bara på att ta mig i mål, säger Oskar Löfbom.

Och i mål kom Oskar. Han slet sig upp genom startfältet och hade silvret i högsta upp på upploppet.

– Jag kände mig fräschare och fräschare under loppet. Jag hann i kapp tvåan med någon meter från mållinjen, så det blev lite av en spurtstrid, säger Oskar Löfbom och skrattar.

undefined
En utslagen silvermedaljör.

OCR har sina rötter inom militären där hinderbanor skapades där tävlanden gjorde upp. Sporten har sen dess utvecklats så deltagarna måste ta sig över terräng, vatten och stora hinder som ligger längs en banan som varierar mellan 5 och 20 kilometer.

Hur tränar man till en OCR-tävling?

– Det är mycket träning med klättring och rep. Många som tävlar i OCR är gamla friidrottare så de väger 60–70 kg. Jag har några kilo på dem för jag sysslar mycket med cross-fit och styrkelyftning. Sen springer jag väldigt mycket också. Man ska också vara rätt tränad till den banan man ska tävla på, ibland kan det vara mycket klättring och ibland är det mycket löpning, säger Oskar Löfbom.

Med det fina resultatet i Eskilstuna hoppas nu Arjeplogshoppet kunna nå EM nästa år.

– Om jag tar mig in till EM ska jag verkligen lägga på ett kol. Vanligtvis lägger jag 25–30 träningstimmar i veckan, men om jag tar mig till EM blir det inga andra tävlingar.

undefined
Silvermedaljören Oskar Löfbom ger två tummar upp efter tävlingen.

Trots att han har ett 50-tal tävlingar under bältet är det en lokal tävling som lockar mest.

– Artic Cirle Race är årets största tävling, jag brukar alltid ställa upp. Det tycker jag alla borde göra som har chansen, det är verkligen vackert när man flyger upp med helikoptern till starten.

Sedan några år tillbaka bor Oskar Löfbom i Upplands Väsby, ser fortfarande sig själv som en norrbottning.

– När man åker till Arjeplog åker man hem. Jag längtar alltid tillbaka, säger Oskar Löfbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!