- Det händer mycket inom ungdomsidrotten nu. De senaste tre åren har vi haft enorma möjligheter via Handslaget, och det är ett år kvar på projektet. Sedan hoppas vi på att det blir en fortsättning, men det vet vi inte förrän efter valet, säger Mikael Fleuron.
Regeringen har avsatt sammanlagt 1 miljard kronor till det hälsoprojekt som går under namnet Handslaget och som har gett föreningar möjlighet att:
öppna dörrarna för fler
hålla nere avgifter
satsa mer på flickors idrottande
delta i kampen mot droger
intensifiera samarbetet med skolan.
- Framtiden för idrottsrörelsen ser ljus ut. Visst finns det saker som inte är bra och det ska vi inte acceptera, men många klubbar arbetar med etik- och moralfrågor och på ledarutbildningarna ligger tonvikten på just detta.
Språkbruket i idrotten
Mikael Fleuron framhåller också projektet Justare fotboll.För några år sedan ökade antalet bestraffningsärenden inom den Norrbottniska fotbollen drastiskt. 2004 visade en nedgång, men 2005 ökade bestraffningarna igen. Enligt Norrbottens Fotbollsförbund är det dock inte i första hand själva spelet som blivit brutalare. Antalet grova utvisningar på grund av brutalt spel har exempelvis inte ökat nämnvärt.
Det stora problemet är språkbruket, tonläget och attityden mot domare, motspelare och i vissa fall även medspelare. Svordomar och könsord som skriks, domaren som kommenteras av spelare, ledare och publik och det är detta som projektet vill stävja.
Paneldebatt
Fotbollens regelverk, straffsatser och tolkningen klargörs och ett arbetsmaterial ska informera spelare, ledare, föräldrar, domare och övriga inom fotbollsfamiljen.- Det är viktigt att alla spelare, ledare och inte minst föräldrar måste komma till rätta med dåligt språkbruk och beteende, tycker Mikael Fleuron.
Idrottsforumet fortsatte sedan med föreläsare från bland annat Piteå Elit och AIK för att avslutas med en paneldebatt.