Kiese Thelins straffskytte räddade Malmö

AIK gick mot seger i stormötet hemma mot Malmö. Men efter två sena straffmål lyckades gästerna få med sig oavgjort.
–Det känns som att de är mer nöjda med 2–2 än vad vi är, säger Isaac Kiese Thelin som gjorde MFF:s båda mål.

MFF:s Isaac Kiese Thelin slår in straffen och utjämnar till 2–2 mot AIK.

Sport2020-06-28 19:40

AIK har haft en svängig inledning på säsongen. Segrar mot Örebro och Hammarby har varvats med 1–4-förluster mot både IFK Norrköping och Malmö (den senare i svenska cupens kvartsfinal).

Bara tre dagar efter det tunga nederlaget i cupen var det dags för retur mot mesta mästarna MFF i en match där bortalaget fick klara sig utan avstängde stjärnan Anders Christiansen.

Matchen slutade 2–2 efter två sena straffmål för gästerna.

– Laget visar stor moral. Det är starkt att ta sig tillbaka efter 0–2. Om någon ska vinna var det vi, men det var en chansfattig match, säger Malmös tränare Jon Dahl Tomasson på presskonferensen efter matchen.

Rikard Norling var inte lika munter.

– Jag kan inte göra så här mot mig själv (klappar sig själv på axeln), det kan Jon Dahl Tomasson göra, säger han.

"Katastrof"

Malmö började bäst och tryckte ner hemmalaget. Den offensiva kraft AIK visade upp under de första 25 minuterna i cupkvartsfinalen var som bortblåst.

Mattan på Friends arena var inte i sitt bästa skick, vilket både Isaac Kiese Thelin och Rikard Norling påpekade.

– Katastrof, sade Kiese Thelin till Dplay i paus.

Efter matchen utvecklade han sitt resonemang och jämförde det med torsdagens möte på Stadion i Malmö.

– Jag tycker att det är stor skillnad på planen. Hemma i Malmö hade vi en bra plan där vi kunde spela vårt spel och mixa mellan högt och lågt, säger han.

Strax innan halvtidsvilan fick AIK en frispark precis utanför offensivt straffområde. Lagkapten Sebastian Larsson stegade upp och fick en drömträff som ställde MFF-keepern Johan Dahlin fullständigt.

AIK inledde sedam andra halvlek starkt och skapade en rad chanser.

Trippelbyte

I den 58:e minuten väggspelade AIK:s Bilal Hussein sig fram längs högerkanten, fick tillbaka bollen, och pricksköt in 2–0 från utanför straffområdet.

Malmö gjorde då ett trippelbyte och började trycka på framåt.

I den 69:e minuten fick bortalaget en straff efter att inbytte AIK-aren Rasmus Lindkvist tagit bollen med handen. Hemmamålvakten Jakob Haugaard slängde sig åt rätt håll och stoppade bollen med benet, men Isaac Kiese Thelin kunde slå in sin egen retur.

I den 89:e minuten fick Malmö en ny straff efter att en frispringande Jo Inge Berget gjorts ner. Ny chans för Isaac Kiese Thelin och nu satt bollen direkt.

Slutresultatet 2–2 innebar att AIK klättrade upp på en andraplats i allsvenskan med sju inspelade poäng, fem bakom överlägsna serieledaren IFK Norrköping som radat upp fyra raka segrar. Malmö ligger kvar på fjärde plats med sex poäng.