I Orsa blev det som det skulle

Sport2008-03-31 00:00
Visst var Anders Södergren och Charlotte Kalla favoriter. Men det kändes ändå som lättnad att de motsvarade allas förtroende. De har stått i särklass bland svenska längdåkare under vintern. Särklassen underströks när SM:s långdistanser avgjordes.

Inte sedan Sven-Åke Lundbäck vann med fem minuter vid SM i Umeå 1976 har någon dominerat en femmil på det sätt som Anders Södergren gjorde nu. Han vann visserligen femmilen i Luleå för två år sedan med större marginal. Men då handlade det om individuell start, nu var det masstart. Ändå bara rände han ifrån alla inklusive Mathias Fredriksson.

Och Charlotte Kalla gav vare sig uppstickaren Anna Hansson eller gamla mästarinnan Elin Ek någon chans.

Det blev med andra ord som det skulle. Och nu går vårt guldpar vidare mot nya mål. Efter uppehåll denna vinter blir det internationella mästerskap tre år i följd: VM i Liberec 2009, OS i Vancouver 2010 samt VM i Oslo 2011. Sen får vi en mästerskapsfri vinter i nordiska grenar 2012, varefter Falun kandiderar för VM 2013. Så långt kan man tänka sig att framförallt Kalla men även Anders Södergren planerar för sin skidåkande framtid.



I Orsa blev det ett bra mästerskap. Grönklitt har en utmärkt skidstadion och bjuder på utslagsgivande terräng. Synd att det ligger lite avsides. Här finns god tillgång på snö både tidigt och sent under säsongen även under en för stora delar av landet snöfattig vinter som denna. Hit skulle fler tävlingar kunna läggas.

Bakom Anders Södergren och Mathias Fredriksson är det tyvärr oerhört tunt. Det ser ut att dröja åratal innan Sverige får fram någon ny internationell herrstjärna i distansåkning. Bronsduellanterna Fredrik Karlsson och Marcus Hellner kanske kan bli ett sådant par, även om den senare än så länge har större kvaliteter i kortare lopp än femmilar.

Bland damerna däremot finns det en uppsjö av förmågor. Skulle bara hälften av alla som dragits med sjukdomar i vinter komma igen i bästa form, får Sverige ett landslag som kan konkurrera med vem som helst under kommande mästerskap.



Gemensamma starter är något som både företrädare för Svenska Skidförbundet, aktiva, media och skidvänner runt om i landet har förfasat sig över länge. Inte minst hördes det efter Anders Södergrens vinst och Charlotte Kallas andraplats i Holmenkollen härförleden.

Därför rimmar det illa att skidförbundet i år för första gången inför masstart i SM. Det är att tala och agera med kluvna tungor. Visst stämmer det att de stora mästerskapen, åtminstone än så länge, genomför femmilen med gemensam start. Men våra landslagsåkare får så många tillfällen att härdas i världscupens många lopp med masstart att de inte behöver göra det i just SM.

För en åskådare blir det, både på plats och i TV-soffan, långtråkigt. När tätgruppen svischat förbi finns det ingen spänning kvar. Med individuella starter behålls intresset på ett helt annat sätt. Dessutom är det föga inspirerande för åkare som hamnar i absoluta kön, vilket gör att betydligt fler aktiva bryter ett lopp med masstart.



Holmenkollen har för övrigt fått många påtryckningar från det internationella förbundet under senare år om att göra femmilen med masstart. Men det norska förbundet står på sig. Här har det varit individuell start sedan slutet av 1800-talet. Klart att en sådan tradition ska lotsas vidare.

I den högsta längdledningen inom FIS är förre norske elitåkaren Vegard Ulvang ordförande. Men även om han, precis som föregångaren och landsmannen Odd Martinsen på sin tid, har traditionen i blodet så styrs han av högre makter i den internationella sfären. Som i sin tur i stor utsträckning styrs upp av de kommersiella intressen som bland annat påverkar TV-sändningar från världscup och mästerskap.

Och som har fått för sig att tävlingar med gemensam start lättare kan begripas av tittarna.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om