Hellner och Modin jagar Northug i dag
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men den avgörs med Hellners sämsta åksätt, 15 km med klassisk teknik. För ett år sedan blev han 25:a i det momentet. I år tror jag att han har kapacitet till något bättre. Och med tanke på att det handlar om jakt och att han fått lite bonussekunder, kan han nog hålla undan skapligt mot dom som stormar fram i bakhasorna.
Till den gruppen hör glädjande nog Piteå Elits Jesper Modin. Efter en briljant öppning mattades Jesper något i slutskedet men visade ändå att han är att räkna med även när det handlar om fristilsåkning och korta lopp. Piteåkaren fortsätter att överraska inte bara sina supportrar utan förmodligen även sig själv.
Två norrbottningar bland de tio främsta och före come-backande Emil Jönsson var en inledning som verkligen lovar gott för touren fortsättning.
Förra året tvingades Marcus Hellner på grund av sjukdom bryta Tour de Ski inför slutskedet. Han fick aldrig uppleva känsla av att klättra uppför Val di Fiemmes slalombacke. Men det gjorde han 2008 och avancerade då fem placeringar med en av finaldagens allra bästa tider.
Nu håller Marcus en helt annan standard, och fortsättningen av touren passar honom perfekt. Möjligen med undantag av dagens lopp.
Det skulle inte förvåna om norrbottningen är med och slåss om någon av de fem främsta platserna när summeringen för touren ska skrivas den 10 januari.
Om Jesper Modin är med och konkurrerar då vet vi inte. Det är sagt att sprintåkarna ska kliva av touren efter fristilssprinten i Prag på måndag. Men skulle Jesper och kanske även Emil Jönsson hänga med i tätgruppen så långt kommer säkert en eventuell fortsättning att kittla deras nyfikenhet.
Med tanke på OS är det möjligen en chansning för Jesper och Emil att åka hela turen. Skulle de besluta sig för att fortsätta kan jag inte tänka mig att de gör det bara för att få bra träning, utan i så fall ger de säkert järnet. Men eftersom båda, framförallt Jesper, har visat att de även åker skapligt på distanslopp är det säkert frestande att köra hela touren.
Eventuella nackdelar får vägas mot tänkbara fördelar. Förmodligen blir det förbundskaptenerna Magnus Ingesson och Jocke Abrahamsson som får sista ordet.
Att två svenskar ligger bland de tio främsta inför tourens fortsättning är sensationellt med tanke på att både Johan Olsson och Anders Södergren saknas i startfältet. I princip hela världseliten finns nämligen på plats, framförallt på herrsidan. Bland damerna saknas av toppåkare inte bara Charlotte Kalla och Anna Haag utan även Marit Björgen och nya ryskan Irina Khazova.
Magdalena Pajala hade 18 konkurrenter bakom sig när hon gjorde sitt första framträdande i Tour de Ski. Det får väl sägas vara godkänt. Den fria åktekniken är inte hennes främsta vapen och när det i dag och i morgon handlar om klassisk teknik inbillar jag mig att hon kommer att passera några konkurrenter. Framförallt i söndagens sprint.
Den svenska truppen saknar på damsidan sina bästa aktiva under touren men kunde i går glädja sig över junioren Hanna Brodins fina insats. Sverige har sannerligen fått fram ett koppel av talangfulla unga damer som snart är redo att ta upp konkurrensen med Kalla och Haag. Den här gången stod två svenska juniorer (Lisa Larsen var den andra) på startlinjen och dessutom är året äldre Hanna Falk, årets komet och sparkapital, på väg till höghöjdsläger med övriga landslagstjejer.
Mitt i lovorden för Hanna Brodin ska man inte glömma att hon i går hade en jämnårig tyska före sig i resultatlistan. Hanna Gössner vann i fjol tredje stafettsträckan när Tyskland erövrade VM-silver i Liberec och de svenska talangerna får nog finna sig i att favoritskapet vid junior-VM senare i vinter delas av Gössner och norskan Ingvild Flugstad Östberg.