Hellner har chansen -förståndigt av Jesper

Sport2010-01-04 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Marcus Hellner hänger med. Och det gör även Emil Jönsson. Även om det, efter dagens sprintlopp i Prag, för den senares del är frågan om vara eller icke vara inför fortsättningen av Tour de Ski. Trots Jönssons fall i slutskedet av finalen, var det många glädjande svenska besked som lämnades under söndagens sprint. Den 24-årige fartfantomen från Gästrikland visade att han är tillbaka i världseliten. Och med tanke på det fina lördagslopp han gjorde i jaktstarten över 15 km har han även den styrka som krävs i längre sprintlopp. Tyvärr föll Emil delvis på eget grepp i finalen där han i ledning uppträdde alltför avvaktande i sista kurvan och blev påkörd av ryssen Alypov.

Skulle Emil ta revansch och vinna dagens sprintlopp, tror jag att han tvärt emot avsikten från början vill åka hela Tour de Ski. Han får väl, som polskan Kowalczyk säger sig göra, ta touren som träning inför OS. Men även om han skulle stå överst på pallen i dag, tror jag inte att han har något att göra med de allra översta prisplatserna i den totala touren.
Den stora svenska överraskningen var Teodor Peterson från Umeå och Åsarna IK, 21-åring som tävlat mot (och alltid förlorat) Jesper Modin under juniortiden. Han imponerade i både kvarts- och semifinal och avancerade ända till sitt första finallopp. Ytterligare en stark aspirant till en plats i sprintens OS-trupp där än så länge endast Emil Jönsson och Jesper Modin är givna.
Marcus Hellner gjorde också en bra insats bara genom att avancera från kvalet. Klassisk sprint är inte hans melodi. Han brukar däremot åka bra i fristilssprintar och bör kunna avancera ytterligare efter dagens lopp i Prag. Marcus är i så fall rentav en allvarlig aspirant på någon av pallplatserna när den slutliga summeringen av touren görs på söndag.

Magdalena Pajala gjorde också rätt för sin biljett till Tour de Ski, när hon för första gången avancerade från kvalet i världscupen. Trots att den överlånga distansen egentligen inte passar henne. Hon kommer, åtminstone än så länge, bättre till sin rätt på sprintlängder omkring tusen meter. Vilket även borde vara max på damsidan.
I Oberhof mätte damloppet 1 627 meter, vilket är i mesta laget även för herrar. I vanlig världscup brukar distansens längd skilja mellan damer och herrar. Men i Tour de Ski råder tydligen andra regler.
Med den här insatsen finns det goda chanser för Magdalena att få plats i det svenska laget till världscupen i Otepää, som avgörs veckan före SM i Piteå.

Det var trist för Jesper Modin att han inte fick starta i den andra etappen av touren. Även han kunde, liksom Marcus Hellner, Emil Jönsson och Daniel Rickardsson, ha varit med långt framme vid målgång. Sedan hade han haft två sprintlopp att avancera på.
Men en vinter som denna, med SM i Piteå och olympiska spelen väntande bakom knuten, är det förstås bättre att inte ta några risker.
Jesper blir ett affischnamn på Vallsberget, och håller hans goda form i sig blir den olympiska debuten spännande att följa. Han är självklar för en start i den individuella OS-sprinten.
Den reslige medelpadingen/jämten/norrbottningen - det är bara att välja: Jesper är uppvuxen i Sundsvall, bor i Östersund, tävlar för Piteå Elit - har annars inte haft marginalerna på sin sida i vissa av de tävlingar han åkt denna vinter:
n Det började vid säsongsupptakten i Bruksvallarna, där han bröt en stav och diskvalificerades efter att ha tagit ett par skridskoskär åt sidan för att hämta en ny;
n Vid världscupens kvartsfinal i Kuusamo föll han (i ledning) i kvartsfinalen;
n Nu drabbades han av problem med magen i Oberhof.

Däremellan har Jesper gett många prov på den kvalitet som fick svenska olympiska kommittén att tidigt nominera honom till Vancouver.
Han hade kvalplaceringarna 2-4-5 i världscupen, innan det blev dags att kliva upp på prispallen i Rogla. Och efter att ha blivit nia i prologen av Tour de Ski är det ingen som tvekar om kapaciteten hos Piteå Elits nya, stora längdstjärna.
Läs mer om