Hellner har chansen att göra en Kalla

Sport2010-01-07 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är två år sedan Charlotte Kalla klättrade förbi Virpi Kuitunen uppför den beryktade slalombacken i Val di Fiemme och in i svenska folkets hjärtan.
Nu har hennes gamle skolkompis från skidgymnasiet i Gällivare, Marcus Hellner, chansen att upprepa den bragden.
Dagens lopp i Cortina är nyckeldistansen. Klarar Marcus av 10 km med klassisk åkteknik utan att tappa alltför många sekunder till Petter Northug finns möjligheten. Jag tror nämligen att den 24-årige Gällivarepojken, som för åtta år sedan flyttade norrut från de västgötska slätterna utanför Skövde, är vassast i det avslutande momentet. Han skulle till och med kunna utmana Northug som bergsklättrare med skidor under fötterna.
Fast norrmannen är förstås storfavorit att kamma hem Tour de Ski.

Oavsett hur det så småningom går, har Hellner redan skrivit svensk skidhistoria. Ingen svensk herre har tidigare legat så långt framme i Tour de Ski när endast tre etapper återstått.
Fast det kunde ju ha varit ännu bättre. Emil Jönsson tog tillsammans med sina tränare beslutet att avsluta touren sedan han vunnit den sista sprintdelen. I det läget ledde Emil hela touren med 43 sekunder före just Hellner. Och med tanke på att han denna säsong förbättrat sin förmåga i distanslopp så kraftigt, skulle Emil förmodligen ha varit med i tätgruppen även efter gårdagens lopp.
Men liksom Jesper Modin tidigare klev efter magsjukdom i början av touren, gjorde Emil förmodligen rätt när han avstod från möjligheten till miljoninkomster och sköna poäng i världscupen. Han har varit skadad och vill inte ta några risker i uppladdningen inför årets viktigaste uppgift, det som ska ske om en dryg månad i Whistler Olympic Park.

Viss kritik kommer från skilda håll mot att så många aktiva hoppade av Tour de Ski efter sprintetapperna. Inte mindre än tjugo herrar saknades på startlinjen i går. Det hänger samman med att FIS, det internationella skidförbundet, valt att till skillnad från tidigare år ge poäng till åkare som bryter touren. Det har fått många renodlade sprintåkare att ställa upp.
Hade det gamla systemet gällt skulle med stor säkerhet flertalet av dessa aldrig ha reflekterat över att delta. Nu fick touren extra lyskraft under inledningen och kommer säkert att fortsätta med samma regler i framtiden.
Bortsett från Marcus Hellners framfart är det just sprintåkare som gjort bäst ifrån sig av de svenska deltagarna:
n Emil Jönsson visar att han efter sin skada är tillbaka i gammal, fin form. Ett olympiskt hopp två gånger om, dels individuellt, dels i lagsprinten där han förmodligen får en norrbottning som kamrat. Marcus Hellner är aktuellast just nu, men Jesper Modin finns säkert också med i resonemanget.
n Teodor Peterson, jämnårig (21 år) med Modin, är det stora svenska utropstecknet med två finalplatser i tourens två sprintlopp. Bör vara klar för OS.
Magdalena Pajala från Piteå Elit, som var bästa svenska både i kval och i kvartsfinal och knep en glädjande nionde plats i Prags sprint med fri åkteknik.

Magdalena räcker inte riktigt till när distanserna blir lite längre, även om jag tycker att hon gjorde en mycket bra insats i gårdagens jaktstart.
Bortsett från de renodlade sprintloppen skulle hon däremot, om nu inte gårdagens lopp slitit alltför mycket, ha en bra möjlighet i dagens tävling.
Det är 5 km med individuell start, en distans som endast förekommer i stafetter numera. Magdalenas kvickhet i armar och ben kompletterat med en nytillägnad fysisk styrka - jämför gärna med Emil Jönsson, om än på ett lägre plan - borde göra att ett halvmilslopp passar henne utmärkt.
Låt oss se i dag om det kan bli några nya poäng i världscupen för denna talang, som ju haft ett antal besvärliga säsonger sedan sin tid som underbarn i ungdomsklasserna.
n
Läs mer om