Filip Gustavssons resa från Luleås ungdomslag till NHL

Från ungdomstiden och bussresor till Mora mot att nu möta Alexander Ovetjkin inför 20 000 åskådare. Filip Gustavssons resa genom hockeyvärlden fortsätter. Men hur ser livet ut i Ottawa och vad betyder det att få representera sitt land?

Filip Gustavsson bor nu i Kanada efter spel i Sverige och Luleå Hockey.

Filip Gustavsson bor nu i Kanada efter spel i Sverige och Luleå Hockey.

Foto: Montage.

Sport2021-12-02 12:23

Det är den 15:e november 2016. Luleå Hockey har precis besegrat Växjö på hemmaplan och brutit en fem matcher lång förslutsvit. Framför H-läktaren står en 18-årig målvakt och dansar i en segergest. 

– Allt började när jag skulle söka hockeygymnasium. Hela planen var att plugga i Skellefteå. När man söker måste man söka till minst fyra skolor så vi tänkte att vi åker upp till Luleå bara för att kolla hur det ser ut.

Det är lite mer än fem år sedan den mörka novemberkvällen som Filip Gustavsson höll låda i Coop Norrbotten Arena. Sedan dess har han hunnit komma till NHL, vunnit VM-guld och blivit högaktuell för den svenska OS-truppen.

Varför blev det Luleå och inte Skellefteå?

– Vi kom på ett möte och de visade omklädningsrummet och annat. De berättade att Linda (Blomqvist) var där på heltid. De förklarade hur de tränade och hur skolan funkar. Då tänkte jag shit, det här verkar vara bättre än i Skellefteå.

Till slut blev det också Luleå för Filip. Tillsammans med målvaktstränarna Gusten Törnqvist och Linda Blomqvist utvecklade Filip sitt spel till en så hög nivå att det blev JVM och uppmärksamhet från scouter.

– Jag lärde mig mycket om strukturer. Jag kände att jag hade bra koll på skridskotekniken, och spelförståelsen. Tanken var att kombinera det blockade spelet Luleå spelar med min teknik. 

undefined
Mellan 2014-2018 spelade Filip Gustavsson i Luleå Hockey.

Vad har Linda betytt för din karriär?

– Hon är väldigt delaktig i min framgång, utan henne hade jag varit överallt och fladdrat på planen. Men även utanför hade det nog varit mer kaos utan henne.

Målvaktsfabriken som Luleå har blivit har levererat flertalet högklassiga puckstoppare genom åren. David Rautio, Joel Lassinantti, Anders Nilsson, Filip Gustavsson och nu Jesper Wallstedt.

– De har en spelidé som funkar, sen sitter framgången också i Gusten och Linda. Hur de förklarar målvaktspelet. De målvakter som kommer dit är duktiga, men med deras verktyg och kunskap som de besitter för att bli en framgångsrik målvakt. Det slutar bara bra helt enkelt.

undefined
Joel Lassinantti, Anders Nilsson, David Rautio och Jesper Wallstedt. Målvakter med Luleå som hållplats för deras utveckling.

Efter sejouren i Luleå bar det av till Ottawa Senators. Efter två år i farmaligan blev det dags att testa på den stora scenen och möta världens bästa spelare.

– Det är när man möter namnkunniga spelare. Vi hade en match mot Washington där T.J Oshie gjorde tre mål och Alexander Ovetjkin satte två. Då var det som; "Tack för kaffet här står Ovetjkin och skjuter på mig".

undefined
Av många ansedd den bästa målskytten i hockeyhistorien, Alexander Ovetjkin.

Vad är det som skiljer NHL mot SHL?

– Fart. Farten och det defensiva spelet. Kollar man på en match i Sverige kan det vara lite långsamt och det ska vara perfekt bakåt. Här är det lite mer fart och spelet går fram och tillbaka. 

En annan skillnad enligt Filip är hur tränare hanterar spelare och hur kommunikationen fungerar.

– Vissa tränare här har lite "old school" mentalitet. Antingen är man in eller ut. Hemma är man mer förlåtande och förklarande till sina beslut. I början hade jag svårt med min första målvaktstränare i NHL. Man visste inte riktigt vart man hade honom. Med Gusten och Linda i Luleå var det enkelt att bolla funderingar och man var inte rädd att fråga saker.

Fast samhället börjar få bukt på pandemin påverkar den än. Ottawa Senators har blivit hårt drabbat och under en tidpunkt hade man åtta spelare smittade. Laget börjar sakta komma tillbaka. Även Filip som har hunnit med en handfull matcher i NHL denna säsong.

– Jag tycker starten har varit bra, jag gjorde allt jag kunde på campen inför säsongen. Jag var bara någon dag i farmalaget innan jag blev tillbakaskickad till NHL.

Ottawa har efter några tunga år byggt om laget med unga spelare och tar år efter år steg mot slutspel.

– I år känns det som att om vi spelar som planen är, har vi en betydligt större chans att vinna matcherna. Vi kan göra mål. När vi har övertro och det bli raggarhockey släpper vi in många mål och förlorar.

Fastän Filip bara är 23 år gammal har han redan meriter på landslagsnivå. Ett silver med J18 och ett med Juniorkronorna. Men även ett VM-guld från 2018.

– Jag fick vara med som tredjemålvakt på VM i Köpenhamn. Bara de var hur kul som helst.

Spelet från Filips sida har varit så pass hög att hans namn börjar florera bland de tre målvakterna som ska bli uttagna till den svenska truppen till OS nästa år. 

– Det är en sådan ära. Att så utöva sin hobby som man älskar och ge glädje till alla i Sverige och få försöka vinna medalj.

Tre snabba frågor

Han fick inte svara Luleå eller Ottawa (Filip var tydlig med att det skulle framgå).

Bästa spelaren du mött?

SHL: Joakim Lindström.

NHL: Alexander Ovetjkin.

Högljuddaste fansen?

SHL: Den är svår, och jag får inte svara Luleå?

Nej.

Men då skulle jag säga Rögle. Arenan är väldigt kompakt 

NHL: Montreal, det är riktigt livat där.

Vem snackar mest skit på isen?

SHL: (skratt) när jag spelade var det nog Per Ledin, eller Sylvegård.

NHL: Brady Tkachuk i vårt lag pratar rätt så mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!