Femmilsbronset grädde på moset
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter det sista skidbytet fanns även Marcus Hellner med i den stora klungan. Men dels krånglade det för honom i sämsta tänkbara stund så att täten hann få en halvminuts försprång, dels hade norrbottningen i det läget ödslat onödig kraft genom att borra i täten under en mils åkning.
Marcus är orutinerad som femmilare, framförallt med klassisk teknik, och han överraskade alla genom att hänga med så länge. Loppet var säkert en bra lärpenning som Marcus kan få nytta av i framtida mästerskap. Och ingen tar ifrån honom de två guld han varit med om att vinna.
Vårt herrlandslag hade en trio åkare bland de tio främsta även i den dubbla jaktstarten. Med söndagens upprepning av den laginsatsen plus vinsten i stafett har de svenska herrarna definitivt tagit steget tillbaka till den absoluta världseliten. Och där befinner sig ju även damerna, så vi kommer nog att få njuta av många härliga stunder framöver. Även under denna vinter. Till att börja med fortsättningen av världscupen: Lahtis kommande helg (samtidigt som Vasaloppet), klassisk sprint i Drammen veckan därpå liksom Holmenkollen med nya masstarter, fast nu fri åkteknik - bättre möjligheter för både Hellner och Kalla! - och som avslutning Stockholmssprinten plus världscupens final i Falun. Det blir många härliga tillfällen att uppvakta medaljhjältarna! Och för norrbottningar finns sista chansen när andra delen av SM (stafetter plus 50/30 km) avgörs i Skellefteå sista veckoslutet av mars.
Amasonernas kamp på tremilen stod som väntat mellan Marit Björgen och Justyna Kowalczyk. Och även om den vanns med minsta möjliga marginal av polskan, så har Björgen visat att hon är världens bästa längdlöpare för damer årgång 2010. I tremilsloppet gjorde hon dock ett taktiskt felval som försökte rycka ifrån när mindre än en mil återstod. Den enda som knäcktes var hon själv. Dessförinnan hade landsmaninnan Steira gjort ett ryck efter varvningen vid 20 km. Här borde Björgen ha tänkt på den svenska laginsatsen vid dubbeljakten och i stället för att jaga ifatt Steira låtit Kowalczyk göra det grovjobbet för att i stället avgöra i spurten. Charlotte Kalla och Anna Olsson putsade till den dåliga svenska statistiken på distansen. Bådas placeringar bland de tio främsta är mer än godkända, och Kalla hade förmodligen kunnat vara med i bronskampen om hon vågat byta skidor inför sista varvet.
Bakom paret Björgen/Kowalczyk har svenskorna Kalla och Anna Haag varit mest uppmärksammade under de två OS-veckorna. Anna skulle säkert ha gjort sina landsmaninnor sällskap bland de tio främsta vid lördagens damfinal ifall hon inte blivit sjuk. Av de tjejer som åkte alla tre distansloppen ser det ut så här i placeringspoäng: 1) Björgen 6 (1-2-3), 2) Kowalczyk 9 (1-3-5), 3) Kalla 15 (1-6-8), 4) Steira 20 (4-8-8), 5) Saarinen 21 (3-5-15).
Med endast två lopp, flertalet av de aktiva valde bort något av distansloppen, tillkommer Haag i täten: 1) Björgen 3 (1-2), 2) Kowalczyk 4 (1-3), 3) Haag 6 (2-4), 4) Kalla 7 (1-6), 5) Saarinen 8 (3-5), 6) Steira 12 (4-8), 7) Johaug 13 (6-7), 8) Sachenbacher 15 (4-11), 9) Longa 19 (7-12), 10) Follis 20 (9-11).
Förutom placeringarna i distansloppen förstärker Björgen sin OS-insats med ytterligare två vinster, i sprint och stafett. Charlotte Kalla var inte mycket sämre med andra plats i sprintstafetten och överlägset bästa sträcktid i den traditionella stafetten.