En succéstart för Arvidsjaurspelaren

Han är född och uppväxt i Arvidsjaur. Efter några år i Skellefteå hamnade han i Vita Hästen - där Linus Andersson har inlett säsongen strålande.

Vita Hästens Linus Andersson jublar efter att av målen mot AIK.

Vita Hästens Linus Andersson jublar efter att av målen mot AIK.

Foto: Fredrik Sandberg / TTT

Sport2019-10-05 06:05

Tidigt var ishockey det stora intresset för Linus Andersson som föddes i april 1999. Under ungdomsåren spelade han i Arvidsjaur med bland annat Nils Höglander, nu i Rögle.

Då Linus började sjuan ville han satsa mer på hockey än vad det gick att göra i Arvidsjaur.

- Jag började spela med Skellefteå AIK och mamma skjutsade mig till alla träningar under den vintern, minns Linus.

Säsongen därpå, då han gick i åttan, flyttade han till Skellefteå för att slippa pendla mellan.

- Mamma tog tjänstledigt ett år och bodde med mig, vi skaffade en lägenhet i Skellefteå.

Där trivdes Linus bra - och ville stanna.

- Nästa år då jag gick i nian jobbade pappa halva tiden i Skellefteå och halva i Arvidsjaur. Så då var det han och jag som bodde i lägenheten.

Sedan kom Linus in på hockeygymnasiet i Skellefteå.

- Då flyttade hela familjen från Arvidsjaur, vi köpte ett hus i Skellefteå och både mamma och pappa fick jobb där. Mina föräldrar har verkligen ställt upp väldigt mycket för mig så att jag har kunnat spela ishockey.

Som 17-åring fick Linus vara med om två stora händelser. Dels debut i SHL-laget och dels landskamper i USA med U18-landslaget.

- Jättekul, verkligen. Jag fick spela en fyrnationsturnering med juniorlandslaget i Plymouth, Michigan (USA).

Han gjorde  ett mål på tre matcher.

- Att få ta på sig landslagströjan och göra mål hade varit en dröm, nu gick det, och det kändes stort.

Sedan fick han chansen att spela i Skellefteås a-lag.

- Det var förstås också en dröm att få spela i SHL. Jag var 17 år och hade galler och vi mötte Växjö hemma. Det var bara att åka ut och njuta, det är ju få förunnat att få spela i högsta ligan, det kändes coolt, minns Linus med ett skratt.

Han har gjort totalt 19 matcher i SHL, men framför allt spelat med Skellefteås J20-lag. Efter 76 poäng på 69 matcher de två senaste säsongerna kom ett telefonsamtal från Norrköping i januari i år. Och där i Vita Hästen är han kvar.

- Jag trivdes snabbt i både staden och i laget, fick förtroende av tränarna och kom fort in i gruppen. Annars är det ju ett stort steg att flytta hemifrån på riktigt, det är långt mellan Skellefteå och Norrköping...

I höst har Linus Andersson gjort succé som ytterforward i Vita Hästen. På de första sex matcherna noterades han för sju poäng - fyra mål och tre assist.

- Det har gått otroligt bra hittills. Vi har ett riktigt bra lag, är stabilare än ifjol då vi kvalade oss kvar. Nu spelar jag med riktigt duktiga spelare, det är bara att hålla i hatten och hitta ytor så kommer pucken.

Hur är du som spelare?

- Jag gillar att spela med puck, vara offensiv och skapa målchanser. Använda min skridskoåkning för att "slå" min motståndare. Sedan jobbar jag väldigt mycket med att bli en komplett tvåvägsspelare, men det offensiva spelet är min styrka.

Han har provat på SHL - och vill tillbaka dit.

- Jag vill förstås ta det steget, vi får väl se hur säsongen fortsätter och om jag är redo att ta klivet om jag får ett erbjudande. Men allsvenskan är verkligen ingen dålig liga, det finns otroligt många skickliga spelare här.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!