Jullevallen är Norrbottens sydligaste fotbollsanläggning. Där finns en yta för 11 mot 11-spel – men inget seniorlag. I stället ritas mindre planer upp för lagen i Södra United – ungdomssamarbetet där även Hemmingsmark och Blåsmark ingår.
– Södra försöker träna ungefär jämlikt mellan byarna. Jullevallen brukar vara spelklar ganska tidigt, så ofta börjar lagen där på våren.
Jävre har en stark tradition av ungdomsfotboll. Faktum är att flicklaget -78 blev historiskt när det 1990 intecknade den första titeln i Piteå Summer Games någonsin.
Utöver några av Södra Uniteds ungdomsmatcher finns dock ingen tävlingsverksamhet på vallen längre. Senast klubben hade ett eget A-lag var sommaren 2009. Året därpå fanns ett samarbete med Munksund-Skuthamn men sedan dess har seniorverksamheten legat nere helt och hållet.
Om någon ville dra igång något i Jävre nu, skulle det vara möjligt?
– Det kan väl hända att det skulle gå, fast då tar man spelare från andra klubbar som redan har ett dåligt underlag. Till exempel finns några Jävreungdomar som spelar fotboll i Hemmingsmark nu, förklarar Andreas Hellström och fortsätter:
– I min värld kan jag inte tänka mig ett nytt A-lag inom någon snar framtid. För sex-sju år sedan fanns några ungdomar som var intresserade av att dra ihop ett gäng, men det blev inget av det. Det krävs ganska många spelare och framförallt mycket annat runtomkring. Den hårda sanningen är väl att föreningslivet utarmas mer och mer.
Trots allt sköter Jävre IF – utöver fotbollsanläggningen – även driften av ett elljusspår, tennisplaner och en hockeyrink vid skolan.
– Vi kör även lite innebandy för kidsen och dam- och ungdomsgympa med lite enklare varianter. Det är inte på någon tävlingsnivå, utan bara för att hålla igång, förklarar Andreas Hellström.
Finns några skidåkare som tävlar för Jävre?
– Nja, jag har själv åkt Vasaloppet några gånger och då åker jag för Jävre IF, men vi har inga åkare som färdas runt och tävlar aktivt direkt.
Två år i rad har draghundstävlingar anordnats på elljusspåret. Andreas Hancke – meriterad SM-guldvinnare – kommer från byn och sitter med i sportklubbens styrelse. Dock är det inte Jävre IF som organiserat tävlingarna.
Några intäkter för Examenscupen får inte klubben heller, även om många föräldrar till barnen i Södra United hjälper till med arrangemanget varje år.
– Det vi får in pengar genom är medlemsavgifter samt bidrag från kommunen till stöd för fotbollsanläggningen, elljusspåret och hockeyrinken. Det är på bidrag vi lever, men vi har inte så mycket utgifter heller så det är väl jämna plågor, säger Andreas Hellström.
Ifjol beviljades klubben närmare 600 000 kronor för en satsning på uteträning vid Jullevallen. I projektet ingår även att tillgänglighetsanpassa intilliggande omklädningsrum och toaletter.
– Nu håller vi på att bygga ett utegym. Vi har fått grejerna till det och till en hinderbana som också blivit populärt. Det rullar i alla fall på sakta men säkert med sådana grejer, säger Andreas Hellström och avslutar:
– Föreningen i sig lever men det är inte så att den lever och frodas. Som sagt tror jag inte på något nytt fotbollslag den närmaste tiden. Det är inte något vi jobbar aktivt med just nu i varje fall, men man vet aldrig.