Blott 18-årige Armand Duplantis klev in i söndagens stavhoppsfinal med medaljchanser – och svarade med att krossa sitt eget juniorvärldsrekord och hoppa sexmetershopp för första gången i karriären, två gånger om dessutom.
Efter guldet och monsterhoppet på 6,05 spekulerades det direkt om Svenska Dagbladets Bragdguldet och bragdjuryns sekreterare, Svenska Dagbladets krönikör Anders Lindblad, lyfter prestationen av den amerikanskfödde svensken som en sannerligen het kandidat.
– Det känns extra svårt i år, säger Lindblad.
– Sättet som han vinner på är bragdartat på flera sätt. Han slår Renaud Lavillenie, han är 18 år, han slår personbästa med tolv centimeter i en mästerskapsfinal och spränger gränser flera gånger. Efter det måste han vara en av dem som är absolut längst fram, säger Lindblad.
Tror du att han har koll på priset?
– Jag ska se till att han har koll innan vi tar ett beslut. Jag ska försöka träffa honom och berätta hur stort det är historiskt sett. Att det har delats ut sedan 1925 och att det är en ära att få det.
Men det svenska idrottsåret har varit minst sagt framgångsrikt och konkurrensen stenhård.
I vinter-OS i Sydkorea blev det sju OS-guld – däribland flera under bragdartade former såsom Hanna Öbergs överraskande seger i skidskytte och duon Frida Hansdotter och André Myhrers triumfer i slalom.
De svenska herrarna tog sig till kvartsfinal i fotbolls-VM, Pernilla Lindberg skrällvann en golfmajor och Tove Alexandersson vann sitt sjunde individuella VM-guld i orientering i helgen. Och då har till exempel inte ens ridsport-VM startat än.
Sarah Sjöström, som vann fyra EM-guld i Glasgow förra veckan, är däremot inte aktuell eftersom hon redan vunnit utmärkelsen två gånger vilket är maxantalet enligt de nuvarande statuterna.
– Det är lite konstigt och vi pratade i vintras om att vi skulle ändra, men det gör man inte på en natt. Vi kommer inte att hinna ändra det och jag tror inte att vi tänker göra det heller. Har man fått två är man bland de stora, säger Anders Lindblad.
Känns det som att det går det att göra ”rätt” i år?
– Vad vi än kommer fram till kommer folk tycka att det inte var rätt. Jag hoppas att de flesta inser hur svårt det är och att det faktiskt inte finns något rätt eller fel. Men det känns kul att det är mycket snack om medaljen och att folk spekulerar. Vi brottas alltid med vad en bragd är. Det kan vara något oväntat men också att någon motsvarar förväntningar. Det kan vara lika svårt att gå in som favorit i ett mästerskap.
Vinnaren av Bragdguldet tillkännages den 4 december. (TT)