Daniels sköna dag - och Magdalenas!
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Båda har faktiskt chansen på söndag att vara med och konkurrera i Val di Fiemmes slalombacke!
Vem hade trott det för en vecka sedan när både Anders Södergren och Johan Olsson valde att avstå Tour de Ski?
Svenska herrar kanske trots allt kan utmana damerna som medaljhopp inför OS om en dryg månad?
En sak borde i alla fall, om inga sjukdomar tillkommer, har blivit klar inför OS: Daniel Rickardsson åkte till sig en plats i stafettlaget. Nu kan Sverige helt plötsligt ställa upp med en på papperet mycket konkurrenskraftig kvartett: Daniel - Johan Olsson - Anders Södergren - Marcus Hellner.
Daniel Rickardsson har verkligen gått den långa vägen för att utvecklas till elitåkare. En väg som forna tiders storheter alltid beträdde; de var oftast 26-27 år innan de hade kraft nog att konkurrera med de bästa internationella motståndarna. Daniel är just 27 år, fyller 28 i mars.
Som junior fick han starta i JVM 2002 utan att det satte några avtryck: 33:a i sprinten och 28:a på tremilen med masstart. En gång (2005) åkte Daniel i U23-VM och blev 25:a.
Något underbarn på skidor var han alltså inte. Han fick inte heller plats på något av skidgymnasierna utan gick den lokala skidlinjen i Ljusdal.
Sitt bästa mästerskapslopp gjorde Daniel vid VM i Liberec i fjol med 20:e plats på 15 km med klassisk teknik. Tyvärr för honom finns inte den distansen i årets OS-program. Däremot med fri åkteknik, vilket som bekant passar Marcus Hellner bättre.
Stafetten, jaktstarten med skidbyte och möjligen femmilen (med klassisk teknik) är kanske vad hälsingepojken från Hudiksvall kan ställa in siktet mot. Dessförinnan ska han dock visa upp sig vid SM i Piteå. Han tävlade för övrigt på Vallsberget i fjol i den svenska cupen och vann då jaktstarten, som avslutades med klassisk teknik. Dock i måttlig konkurrens; Anders Högberg från Umeå blev tvåa.
Med tanke på att Daniel trivs med klungåkning, att han bevisligen är i form och att det är masstart i hans bästa åkteknik på lördagen, kan han rentav avancera från sin totala femteplats på lördag. Det skulle inte förvåna om han passerar Hellner i sammandraget.
Men då ska man veta att Marcus Hellner är betydligt vassare i det avslutande momentet. Gällivares stolthet gjorde även han ett imponerande lopp i går, hans bästa någonsin i klassisk åkteknik, och passerade fjolårsvinnaren Cologna totalt.
Marcus har 20 sekunder fram till Petter Northug. Helst bör det inte bli mer om han tänker sig att utmana norrmannen uppför slalombacken på söndag. Mycket hänger på hur spurtprisernas 90 bonussekunder fördelar sig i lördagens tävling.
Att Magdalena Pajala har sitt bästa åksätt i den klassiska tekniken visade hon i går genom imponerande åkning på halvmilen. Hon blev inte bara bästa svenska utan var före en rad etablerade toppnamn.
Vad som är speciellt bra med den här insatsen, är att den visar att Magda har styrka nog för att vara konkurrenskraftig i även tuffa sprintlopp. Jag kanske inte ska gå så långt som att skriva att hon klappar på porten till OS-truppen - även om hon vore en bra back-up i både stafett och sprint ifall någon av de ordinarie skulle bli sjuk - men hon borde åtminstone vara given i de sprintlopp som återstår av världscupen. Närmast i Otepää nästa helg.
Magdalena Pajala har gjort ett första internationellt genombrott under Tour de Ski. Fler framgångar väntas de närmaste åren.