Bra svenskpremiär trots missar i stafett

Sport2007-11-26 00:00
Det gnistrade inte om Charlotte Kalla i söndagsstafetten. Hon var märkbart sliten efter sitt grandiosa lördagslopp. Där visade dock norrbottniskan att hon definitivt tagit klivet upp till den översta världseliten.

Ändå är det inte säkert att Kalla vinner något lopp i världscupen denna vinter. En pånyttfödd Marit Björgen får finna sig i fortsatt favoritskap, åtminstone när det gäller fri åkteknik. Men Kalla kommer att ta fler placeringar på pallen. Fast inte i Kuusamo kommande helg, då det handlar om klassisk teknik. I fjol var hon 46:a i motsvarande lopp. Skulle hon klara en plats bland de tio främsta på lördag är det mer än godkänt.

Att det reservspäckade svenska damlaget inte skulle ha något att göra med toppstriden i går stod klart redan före start. Svenskornas totala ålder jämfört med några av konkurrentländernas var 9 år mindre än Norge, 20 än Finland, 22 Tyskland, 25 Ryssland och inte mindre än 35 år mindre än den italienska kvartetten. Ändå gjorde svenskorna ett fullt godkänt lopp. Det var egentligen bara Charlotte Kalla som inte motsvarade sina egna och andra förväntningar. Trots det hade hon bästa sträckplaceringen (4:a) av svenskorna.



Det är synd och skam att den svenska publiken praktiskt taget aldrig får se vår nya världsstjärna i aktion. Det komprimerade programmet i världscupen gör att hon inte kommer att visa upp sig här hemma förrän vid världscupen i Falun i slutet av februari!

Förr i tiden kunde nationella storheter som exempelvis Niklas Jonsson och Torgny Mogren göra enstaka inhopp även i rena byatävlingar. Nu finns det inte några sådana dagar över. Vill skidintresserade i Tärendö se sin favorit får de besöka träningsspåret utanför hennes husknut när hon någon gång är hemma. Charlotte Kalla bor annars, liksom många andra av dagens svenska landslagsåkare, i Östersund och gör sina resor ut i världen därifrån.

På samma sätt är det förstås även för den övriga världseliten. Sedan Virpi Kuitunen åkt i Kuusamo kommande helg - om hon nu gör det; hon lämnade återbud till Beitostölen på grund av sjukdom - besöker hon inte Finland för att tävla på skidor förrän den 1 mars i Lahtis.

Konstigt att de olika nationerna inte reagerar och begär en eller ett par tävlingsfria perioder hos det internationella förbundet (FIS) för att kunna visa upp sina skyddslingar för inhemsk publik. Men pengarna styr även inom skididrotten, och då får allmänhetens skidintresse kanaliseras till de TV-kanaler som bevakar tävlingarna.



Totalt sett gjorde Sverige utmärkt insats i Beitostölen, inte minst för att vara premiär och för att stjärnor som Mathias Fredriksson och tjejtrion Lina Andersson, Anna Dahlberg och Britta Norgren saknades. Tredjeplaceringar på både herr- och damsidan har vi inte motsvarighet till på denna sida sekelskiftet.

Nästan lika bra var det 2002 i Kuopio, då Lina Andersson knep samma pallplats som vad Kalla gjorde nu, medan Per Elofsson blev nia på 15 km. Dagen därpå vann dock Per milloppet och inledde den lysande bana som tyvärr avslutades alltför tidigt.

I dag är Per 30 år, jämnårig med Anders Södergren och fyra år yngre än Mathias Fredriksson. Han hade behövts i vårt landslag. Det visade inte minst söndagens stafett, där det inte bara var dåliga skidor som gjorde att de svenska startmännen missade så kapitalt. Vid lopp med klassisk teknik i Norge förvandlas resten av världseliten till statister.

Eftersom den fortsatta världscupen på lördag och söndag också avgörs med klassisk teknik, kan man förmoda att det blir mycket norskt även i Kuusamo. Då får vi hoppas att en del av våra sjuklingar har kryat på sig, så att åtminstone våra sprintåkare förmår bjuda någorlunda jämbördigt motstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om