Idrottens Dag arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med RF-SISU. Satsningens syfte är att bygga broar mellan skolan och föreningar och få barn att bli mer aktiva.
Initiativet är en del av ett gigantiskt EU-projekt (European Week of Sport) där målet är att få hela Europa i rörelse. Det är totalt 28 länder som deltar i satsningen.
Och Anne Meriläinen, som arbetar i Piteå som idrottskonsulent för RF-SISU Norrbotten, var överrumplad över intresset.
– Ja verkligen. För det första är det 17 idrottsföreningar från Piteå som kommer hit och visar upp sig. Och dessutom är det åtta skolor som har anmält sig och kommer hit. Det är ju fantastiskt.
Platsen är PiteEnergi Arena på Noliaområdet och åldrarna på barnen är från förskoleklass till sexan på mellanstadiet.
– Från klockan nio på morgonen kommer 500 barn och från klockan tolv kommer 450 barn till, berättar Meriläinen.
Satsningen är väldigt viktig, enligt Anne Meriläinen, i en tid då barnen rör sig allt mindre. Fysisk aktivitet är förstås bra för barns välmående, skolresultat och hälsa.
– Det finns en ny statistik som visar att många barn inte får den en dagliga rekommenderade motionen på 60 minuter, berättar hon.
Värst är det på pojksidan.
– 44 procent av alla pojkar får inte den dagliga motionen medan siffran för flickor är 22 procent.
Det är först och främst barn som inte idrottar som man vill nå med den här satsningen.
– Ja, vi hoppas ju nå inaktiva barn och att det här ska så ett frö när vi visar upp alla aktiviteter som finns. Men sedan är det intressant för alla att se vilka aktiviteter det finns att göra.
Förutom föreningar fanns även förbund och en del aktiva idrottare på plats i PiteEnergi Arena.
Det blev trångt i arenan med pigga och glada barn. Men alla rymdes. Energin flödade. Både vanliga och mindre vanliga aktiviteter visade upp sig. Tanken var att barnen skulle delta i minst 120 minuters varierad fysisk aktivitet.
– När jag och mina kollegor började prata om det här hoppades vi att kanske två skolor skulle tacka ja. Men nu kom åtta, de har varit fantastiskt engagerade, säger Anne Meriläinen.
Så här ser för övrigt listan ut över de tio vanligaste idrotterna i Sverige på barn- och ungdomssidan:
1) Fotboll, 2) Ridsport, 3) Innebandy, 4) Tennis, 5) Simning, 6) Ishockey, 7) Gymnastik, 8) Handboll, 9) Basket, 10) Friidrott.