Arjeplog sportklubb satsar på skidskytte

Arjeplogs sportklubb, ASK, satsar för första gången på skidskytte. En skidskytteanläggning för luftgevär håller på att anläggas vid Djuptjärn.

Både barn och vuxna är engagerade i bygget av skidskytteanläggningen Det jobbades för fullt under helgen, för att få den klar så fort som möjligt. Från vänster David Palopää initiativtagare till skidskytteanläggningen, Joakim Flinkfeldt, Ed Palopää, Line Palopää, William Törnberg, Rob Martin och Thomas Martin.

Både barn och vuxna är engagerade i bygget av skidskytteanläggningen Det jobbades för fullt under helgen, för att få den klar så fort som möjligt. Från vänster David Palopää initiativtagare till skidskytteanläggningen, Joakim Flinkfeldt, Ed Palopää, Line Palopää, William Törnberg, Rob Martin och Thomas Martin.

Foto: Ann-Christine Holmgren

ARJEPLOG2018-11-06 08:00

David Palopää som är initiativtagare till skidskyttesatsningen berättar att tankarna kom när det gick så bra för svenska skidskyttelandslaget under OS i Pyeongchang.

ASK har tidigare försökt att sätta igång skidskytte, men misslyckat på grund av ett krångligt reglemente.

– När jag såg på skidskytteförbundets hemsida att det nu finns ett luftgevärs system med vapen som är licensfria och att skidskytteförbundet kunde komma och demonstrera detta så tog jag kontakt med dem. De kom och intresset var så stort att vi beslöt att dra i gång skidskyttet, säger han.

Kostnaderna för projektet är beräknat till 260 000 kronor. Bygdemedel har beviljats med 156 000 kronor. Arbetet med att bygga anläggningen är i full gång.

En straffrunda har iordningsställt med bark som underlag, elkabel har grävts ner för belysningen. Stolparna har kommit på plats vilka ska utgöra grunden till själva skyttestadion.

I veckan är det meningen att det ska spikas plank. Allt arbete sker ideellt

– Det är alltid problem att få folk att engagera sig men i min drömvärld så är vi femton personer som står och hamrar och bygger. Alla som vill engagera sig är välkommen, säger David.

Om allt går bra ska skidskyttestadion var klar den 18 november då kommer skidskytteförbundets representanter till Arjeplog för att hålla utbildning i gröna kortet.

Gröna kortet är en utbildning som krävs för att få hålla i skidskytteträningen. Där har David också ett drömscenario.

– Jag skulle önska att vi var trettio som gick utbildningen, de krävs fem vuxna med utbildning per träningsomgång, vill man inte vara uppknuten varje vecka så vore det bra om vi var ett gäng att ta ur.

Arjeplog har även en historisk koppling till skidskytte.

1960 tog Klas Laestander OS guld I Squaw Valley. Han är glad över att det satsas på skidskytte i Arjeplog.

– Det är bra att de finns möjligheter för de som vill. Det är en intressant sport och det har gott bra för Sverige genom att vi fick de här flickorna från Piteå. I Piteå har de satsat stort och det har gett resultat. Men vi är ett litet samhälle och de kostar att administrera. Att börja med luftgevär är bra, de är bra för alla ungdomar. Skidskytte kräver mycket träning man ska både vara en bra skytt och en bra skidåkare. Sedan ska det också finnas eldsjälar som håller i gång allt, det är inte så lätt i ett litet samhälle, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!