Det är ett tiotal år sedan Älvsbyn hade någon riktig ungdomsgård som ungdomarna kunde åka till och hänga under helgerna. Behovet av ett nytt "Gården" eller "Alcatraz" har tagits upp många gånger men besparingar har gjort att Älvsbyns kommun inte har råd. Det här vill Bowlingen råda bot på och ordna en "ungdomsgård light" tillsammans med fritid- och kulturkontoret.
– Åren innan så har ungdomarna suttit i trapphuset här när det kanske är 25-grader kallt. Då kom vi på att vi kan göra ett ungdomsrum så kan de komma in och umgås, sitta i sköna soffor, ladda mobilen, se på tv, spela spel och såna saker, säger Roger Kristoffersen.
Det kommer att gå att köpa enklare fika, spela air-hockey och annat. De kommer att hålla öppet under bowlinghallens öppettider och varje fredag kommer ungdomarna kunna spela gratis discobowling.
Rummet testade de redan under förra året och det fungerade bra. Nu vill de ha dit fler ungdomar i gemenskapen.
– Vi har nog bra med ungdomar som kommer, det var tidvis väldigt populärt i fjol, men vi behöver fler som kommer! Särskilt invandrarungdomar som kanske kan hitta en gemenskap här. Aktiviteterna är helt gratis, säger Roger Kristoffersen.
Det är kommunen som står för notan för discobowlingen och rummet. De är mycket glada över hur gensvaret från ungdomarna har varit hittills i år på bowlingen som öppnade i början av september. Intresset har gjort att man öppnar VIP-rummet tidigare än man tidigare tänkt.
– Jag tror att i fredags så hade vi runt 70 stycken som var dit. Jag tror det har spritt sig rätt bra, och det är en sak vi kommer att fortsätta med. Det är en grej som ungdomarna vill ha, så det är självklart att vi ska göra det, säger Kjell Tegnelund, chef för fritid- och kultur.
När hade vi senast en regelrätt ungdomsgård i Älvsbyn?
– Det var väldigt många år sedan när vi hade den i Teliahuset före Kraft- och hälsa startade upp där. Men det kom inga ungdomar dit kan jag säga. Ungdomsgårdar i den bemärkelsen att man ordnar något för alla är inte lätt, och det självdog helt enkelt, säger Kjell Tegnelund.
Det kommer också gå gratis bussar från byarna varje jämn vecka för att hela kommunens ungdomar ska kunna vara med. Gratisbussarna ska också möjliggöra andra aktiviteter som att bada i simhallen eller åka skidor i Kanis när det blir säsong.
– Men till badhus och Kanis måste man betala avgift. De ligger under fastighetsbolaget, inte kommunen. Så det är det som skiljer, säger Kjell Tegnelund.