Taekwondo har funnits som alternativ sport i Älvsbyn i drygt 15 år. Klubben, som hade sin storhetstid under första delen av 2000-talet, har på senare år fört en tynande tillvaro med bara en handfull aktiva medlemmar.
”Rejält uppsving”
– I år har vi gjort ett rejält uppsving tack vare att vi gått in under Soo Shim i Skellefteå, en av landets största taekwondoföreningar med upp mot 500 medlemmar, berättar Daniel Johansson, andretränare i klubben som numera heter Soo Shim Taekwondo Älvsbyn.
Skellefteås landlagstränare Niklas Andersson och OS-deltagare Elin Johansson gästade Älvsbyn i början på februari och lanserade sporten via skolträningar för årskurserna ett, två, tre och sju.
– Nystartsatsningen resulterade i att vi fick flera nya medlemmar. Nu har vi en grupp på 16 barn i åldrarna sex till tolv år, plus en vuxen- och ungdomsgrupp för trettonåringar och uppåt på sex personer, säger Daniel Johansson, som själv är inne på sitt 15:e år som aktiv taekwondoutövare.
Kommit ifatt igen
2002 var Maths Galin huvudinstruktör – eller ”sabumnin” som det heter inom taekwondo – i Älvsbyklubben och hade tagit sig till svart bälte med ett streck då en personlig kris tvingade honom att sluta.
– Jag gick i väggen, helt enkelt. I och med det började jag gå upp i vikt och till slut vägde jag 140 kilo, berättar han.
”Komma i form”
– För några år sedan bestämde jag mig för att börja om med att träna taekwondo igen och det har gett bra resultat. Jag har gått ner 24 kilo och har kommit ifatt så att jag har samma gradering som tidigare. Målet är att komma i form så jag kan ta mitt andra streck.
Därmed har han också återtagit tränaruppdraget som sabumnin i Älvsbyn.
Andretränaren Daniel Johansson har rött bälte med två streck.
Nybörjargradering
Den 10 juni genomförde Soo Shim Taekwondo Älvsbyn sin första större gradering sedan nystarten. Åtta nybörjare graderades till första graden gult bälte och William Johansson, som hunnit lite längre än de andra barnen, graderades till andra graden gult bälte.
– Vi räknar med att kunna ha en ny gradering i december. Då ska deltagarna i barngruppen ta sin nästa grad och även hjälptränarna Nadja Öhlund och Dan Sandberg, som nu har grönt bälte, säger Maths Galin.
– Visste du förresten att Soo kan översättas som vatten, klart och lugnt? Shim är koreanska för sinne eller hjärta.