Skidgymnasiet hedrade Jonas Larsons minne

Vännerna på skidgymnasiet sörjer Jonas Larson, Bergnäsets AIK, som omkom i en tragisk fjällolycka i Abisko förra veckan.Under en minnesstund på skolan i Älvsbyn hedrades en ung idrottstalang och vän.

Skideleverna Mikael Edström och Agnes Leffler Rosendahl sjöng och spelade på minnesstunden. Vännerna ville hedra honom genom att bland annat framföra hans favorit låt, Flickan och kråkan.

Skideleverna Mikael Edström och Agnes Leffler Rosendahl sjöng och spelade på minnesstunden. Vännerna ville hedra honom genom att bland annat framföra hans favorit låt, Flickan och kråkan.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-08-23 04:41

En efter en gick de fram och tände ljus. Vänner, familj och skolkamrater höll varandras händer och torkade sina tårar under den fina minnesstunden på Älvsby Folkhögskola.

I måndags skulle 17-årige Jonas Larson, från Bälinge, börja tredje året på skidgymnasiet i Älvsbyn och det är ett stort tomrum han lämnar efter sig.

- Det fanns ingen som honom. Han berörde alla, säger vännen Agnes Leffler Rosendahl på skidlinjen i Älvsbyn.

Snabbt till undsättning
Hon sjöng flera låtar till hans minne, bland annat hans favorit Flickan och Kråkan av Mikael Wiehe.

- Han älskade musik.

Jonas Larson, Bergnäsets AIK, skulle ha deltagit i en fjällorienteringstävling i Björkliden förra helgen och under onsdagen gav han sig ut på en joggingtur tillsammans med några vänner.

Vid en ravin föll Jonas Larson olyckligt ner i en fjällbäck och slog i huvudet. Sällskapet kom snabbt till undsättning liksom den sjukvårdspersonal som fanns på plats men hans liv gick inte att rädda.

Juniorvärldsmästaren i skidorientering hade en framgångsrik karriär framför sig och tränaren Sture Norén berättade i ett gripande tal om sina stunder med Jonas Larson.

- Jonas hade en förmåga att hantera både mot och medgångar. Det var samma glada Jonas om det gått käpprätt åt skogen eller om han hamnade på prispallen.

Den unga talangen såg fram emot varje träning men var ingen adept som konsekvent följde tränarnas anvisningar.

- Han tog till sig råd, provade dem och fungerade det inte så gick han vidare. Han lärde sig mycket genom att ifrågasätta och där har ni alla mycket att lära av Jonas, säger Sture Norén.

"Glöm aldrig Jonas"
"Glöm aldrig Jonas" var budskapet från Jonas Larsons familj under minneshögtiden.

Som ett led i det skapar klubbkamrater med föräldrar fonden "Jonas Minne" som ska stötta unga orienteringstalanger i länet.

Bergnäsets AIK lägger en penningsumma i grunden och för den som vill bidra till minnesfonden kan gåvor sättas in på klubbens bankgiro 463-9357, märk insättningen med "Jonas Minne.

Världsmästaren Jonas Larsson

17-årige Jonas Larson var en av Norrbottens bästa orienterare på ungdomssidan och förra helgen vann han tre guld vid Norrländska mästerskapen i Haparanda och Seskarö.

I skidorientering nådde Jonas Larson ännu större framgångar både nationellt och internationellt med ett flertal medaljer vid junior-VM, ungdoms-EM och junior-SM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!