Raketkarriär för hockeydomaren Linus

När Linus Öhlund åker ut från en fullsatt hockeyarena händer det att tusentals personer buar. Skriken är en del av stämningen, berättar han.- Det låter helt sjukt, men det är en härlig känsla, säger huvuddomaren som har fått en raketkarriär.

Familjen före hotellfrukost. Linus Öhlund åker hem så snabbt han kan efter matcherna för att återförenas med sambon Susann Jalar och sonen Malte Jalar, fem månader. "Susann drar ett tungt lass här hemma med smått", säger huvuddomaren från Älvsbyn.

Familjen före hotellfrukost. Linus Öhlund åker hem så snabbt han kan efter matcherna för att återförenas med sambon Susann Jalar och sonen Malte Jalar, fem månader. "Susann drar ett tungt lass här hemma med smått", säger huvuddomaren från Älvsbyn.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-11-10 03:40

Linus Öhlund ser lyckligt slutkörd ut när han öppnar dörren till sitt hem i Älvsbyn. Sambon och sonen leker tillsammans i babygymmet när den nyblivna pappan häller upp en stor kopp kaffe.

Familjen går före hotellfrukost.

- Jag var till Sundsvall och dömde i går. Sedan körde jag hem efter matchen. Jag var hemma halv fyra i morse, säger Linus Öhlund.

Premiär i elitserien
Efter en 18-årig domarkarriär är han van vid luffarlivet. Resorna ökade när han klev upp från länsserien till hockeyallsvenskan i fjol och ännu mer jobb blir det den här säsongen.

Huvuddomaren har fått förtroende att peka med hela handen i hockeyns finrum.

- Det är en stor omställning att gå från allsvenskan till elitserien. Framförallt pressen från klubbarna och media. Hockeyligan vill att man ska komma in lugnt och försiktigt för att inte bli utbränd, säger Linus Öhlund.

"Jätteroligt jobb"
Med hockey tre dagar i veckan och ett snickarjobb vid sidan om är det svårt att få tiden att hänga med.

- Men jag har själv valt det här livet och tycker att det är fantastiskt. Mitt jobb är jätteroligt.

Förutom matcherna i allsvenskan, som han fortfarande dömer, har Linus Öhlund hunnit med fem elitseriematcher.

Publiken i norr såg honom senast när Skellefteå vände och vann mot Solna AIK förra tisdagen.

Dömer inte Luleå
Men för Luleåfansen kommer Linus att vara okänd.

- Det finns inga regler för vilka lag man inte får döma. Men det är lättare att det blir spekulationer om man bor nära ett lag. Det är en av anledningarna till att jag inte vill döma Luleå Hockey, säger Linus.

Pressen ökar med elitserien. Samtidigt upplever Linus Öhlund att jobbet underlättas. Spelet blir lättare att läsa när nivån höjs.

- Men när det väl händer något, bränner det till ordentlig, och allt blir väldigt uppmärksammat.

Linus Öhlunds beslut kan få stora konsekvenser för klubbarna. Elitserien är jämn och ofta skiljer det bara några poäng mellan lagen som går till slutspel eller inte.

En utvisning kan vara kostsam och domarna har lätt för att bli uthängda.

Lätt hitta misstag
- I dagens media kan det finnas 40 olika kameravinklar och det är lätt att peka ut alla domarmisstag. Jag är på samma nivå med spelarna som åker kors och tvärs på isen.

- Skulle vi läsa allt som står i tidningen skulle vi gå under, säger Linus Öhlund som inte söker konstruktiv kritik från kvällspressen.

Istället åker han hem och ser om varje match på dvd för att kolla om utvisningarna var korrekta och hur kommunikation och kroppsspråk fungerade.

- På plan får jag inte verka osäker, då käkar de upp mig. Spelare och ledare försöker att testa mig så att det står härliga till nu när jag är ny. De ifrågasätter mina beslut och försöker att påverka mig genom att spela ut mig mot publiken, säger han.

En självplågande ådra
När det blir riktigt grisigt på planen plockar Linus fram det han får mest beröm för. Sitt lugn.

- Om jag är lugn blir spelarna kanske lite lugnare. Mitt kroppsspråk är enormt viktigt, inte bara för spelare och ledare, men även för publiken. Det är jag som ska sälja in utvisningen.

I privata sammanhang får Linus Öhlund alltid samma fråga. "Hur kan du bli hockeydomare?"

- Då brukar jag svara att det är min självplågande ådra. Jag kan få en kick när 6-7 000 fans står på läktaren och buar när jag åker ut.

"Skrik skapar stämning"
Han ser det som en del av sporten.

- Om ingen skriker när man tar en utvisning, då blir det ingen stämning.

Svordomar från läktaren hörs inte. Annat är det på plan.

Senast var det Färjestadsbacken Martin Sevcs som fick matchstraff efter att han ska ha skrikit "jävla zigenare" till en motspelare.

- Alla rasistiska uttalanden ska straffas hårt. Helt enligt regelboken, säger Linus Öhlund.

"Lite för tama"
Spelarjargongen är hård och de flesta påhopp når inte ut i mediebruset.

- Det ska vara extremt innan vi tar upp det. Vi är också ganska toleranta med vad som sägs till oss. Vi är nog lite för tama i domarkåren. Varje år pratar vi om att stävja det, men det rinner som ut i sanden.

Hur mycket skit får ni ta?
- Ganska mycket, men man vet ofta när man har gjort en sämre match och då kanske man är lite mer tolerant. Det gäller att ha fingertoppskänsla.

En ödmjuk person
Tar du illa vid dig?
- Nej. Jag har spelat hockey själv och vet att man är uppeldad på plan. Ofta menar spelarna inte det de säger.

Själv skriker han inte på domaren när han sitter i tv-soffan och ser på hockey. Istället analyserar han deras bedömningar.

Linus Öhlunds ödmjuka framtoning är motsatsen till rå hockeyjargong och lämnar ingen oberörd.

Både på plan och privat.

FAKTA Linus Öhlund

Namn: Linus Öhlund

Ålder: 32 år

Bor: I en villa i Älvsbyn tillsammans med sambon Susann Jalar och sonen Malte Jalar, fem månader

Intressen: Idrott i allmänhet, pyssla i stugan i Åbyn, fiske

Gör: Dömer hockey i elitserien och allsvenskan. Debuterade som huvuddomare i högsta serien i år. "Till vardags" jobbar han som snickare i Luleå, om än hockeyn tar över mer och mer.

Mål: Siktar på att bli heltidsanställd domare. Drömmen är att få döma OS eller VM. PT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!