En torr bana bäddade för fartfyllda race under den första upplagan av Pärlracet, en ny tävling framförd av Älvsbyns MS, som refererar till Älvsbyn som Norrlands pärla.
Sofia Lundberg är biträdande tävlingsledare och en av många som jobbat ideellt för att tävlingen skulle kunna anordnas. Hon berättar hur idén till Pärlracet kom till.
– Vi har haft många tävlingar förr, bland annat under september och även i juni. Förra året kom det på tal om att vi borde döpa tävlingen i juni till något som kan kopplas till Älvsbyn. Så då bestämde vi oss för Pärlracet, säger Sofia Lundberg.
I år blev det runt 50 startande, något färre än vad arrangörerna hade hoppats på.
– Antalet startande i årets upplaga är okej, men vi hade hoppat på några fler. Tävlingen som vi anordnar i augusti brukar tillexempel ha runt 200 förare, säger Sofia Lundberg.
Trots allt så är det första upplagan av tävlingen och 50 deltagare får ses som okej. Men förhoppningarna är att tävlingen ska växa och bli en långvarig tradition.
– Vi vill att Pärlracet ska bli en återkommande tradition, en tävling som kommer tillbaka år efter år. Och självklart vore det roligt om tävlingen växer också, säger Sofia Lundberg.
Av de 50 startande som letat sig till Höghedens motorstadion under helgen, var det både lokala åkare och de som rest lite längre för tävlingen. En som tävlade var Petter Larsson från Älvsbyns MS. Han tävlade i seniorklassen, och med en femteplats i A-finalen placerade han sig bäst av alla lokala åkare.
– Överlag är jag nöjd med dagen. Förutom den lilla startincidenten i finalracet. Jag smällde in med framvagnen i andra kurvan, så däcket stod inte riktigt åt rätt håll. Jag gled ut och hamnade sist, men det är sånt som händer, säger Petter Larsson.
Höghedens Motorstadion är Petter Larssons hemmabana och en av hans favoriter.
– Den här banan är helt klart bäst. Den är väldigt rolig och köra, sen är det väl en liten fördel att det är min hemmabana. Man är som van den, säger Petter Larsson.
Nästa tävling som Älvsbyns MS anordnar är i augusti. Den heter Älvsby 2-dagars och sträcker sig över femte och sjätte augusti.
– Den tävlingen har funnits i ett par år nu. Då brukar vi som sagt ha mycket fler åkare. Den är den största folkracetävlingen i Norrland och då brukar det komma förare från hela landet. Det har till och med kommit folk från Skåne, säger Sofia Lundberg.