Nu har Lestander dömt sin sista match
I tisdags dömde Älvsbydomaren Johnny Lestander, 56 år, sin sista fotbollsmatch, närmare bestämt som assisterande domare i hemmamötet mellan Sikfors och Infjärden i damernas division 3.- Jag slutar för att jag är less på förbundets nonchalans mot oss mindre klubbar, säger han.
Johnny Lestander slutar som fotbollsdomare i protest mot vad han uppfattar som nonchalans från förbundets sida. "De lyssnar inte på oss mindre klubbar. Divisioner under trean har ingenting att säga till om", säger han.
Foto: Britt Lindgren Blom
- Vi var 15 domare när förbundet införde central sättning för tre år sedan. Hälften slutade i protest mot det nya systemet, säger Johnny Lestander, som fram till i tisdags var en av Älvsbyns domarklubbs tre domare.
- Arvidsjaur har fyra och Arjeplog har en, så nu finns det totalt sju domare i den här zonen. Det kommer att bli stora problem att få tag på nya. Jag vet, för jag har försökt själv i många år, tillägger han.
Johnny Lestander flyttade från Arjeplog till Älvsbyn 1984.
Fotbollsintresset från ungdomsåren har hållit i sig och smittat av sig på alla fem barnen, som nu är mellan 14 och 25 år.
Hakade på dottern
- Alla har spelat fotboll. Att jag utbildade mig till domare 2000 berodde faktiskt på att näst äldsta dottern Hanna bestämde sig för att gå steg 1. Jag hakade på som moraliskt stöd, berättar han.
Hanna nöjde sig med första steget och gav upp domarplanerna, men pappa Johnny gick vidare till steg 2. Sedan dess har han gått den obligatoriska aktualitetsutbildningen varje år för att få fortsätta vara huvuddomare upp till herrar division 6 och damer division 4, plus assisterande domare i herrar division 4 och damer division 3.
Missnöjd
- Men nu är det slut med det. Jag har meddelat domarkommittén att jag slutar efter våromgången, säger Johnny Lestander.
Orsaken till att Johnny Lestander lägger av är att han är missnöjd med hur Norrbottens Fotbollförbunds domarkommitté hanterat tre saker i inlandskommunerna: Klassificeringen av domare (vem som får döma vad och var de ska ha sina uppdrag), bristen på feedback från förbundets domarobservatörer, samt bristen på intresse för att genomföra obligatorisk löptest bland domare i divisionerna under trean.
- I fråga om klassificeringslistan lyssnar förbundet inte på oss. De vågar helt enkelt inte gå emot de stora klubbarna i Piteå och Luleå.
- Det andra jag är kritisk till är att uppföljningen på domare på distriktsnivå är lika med noll. Jag har domarkollegor som ingen tittat på i 20 år. Vi är inga självgående pianon. Om ingen observerar dig och säger till om du gör ett elementärt fel fortsätter du göra det, säger Johnny Lestander.
Inte testat löpförmågan
- Vad gäller löptest känner jag till domare som dömer i femman och assisterar i fyran, trots att de inte testat löpförmågan på länge. Så ska det inte vara. Jag har påpekat det flera gånger, men inte fått något gehör.
När sättningen av länets domare centraliserades till Pajala uppstod stora problem enligt Johnny Lestander.
- Första året var det rent kaos. Flera gånger saknades både huvuddomare och assisterande när matcherna skulle börja. För att inte tala om hur domarkostnaderna skenade i höjden!
"Horribelt"
- Ett praktexempel är när centralen skickade en domare från Arjeplog att döma en ungdomsmatch i Älvsbyn! Horribelt!
- Numera får man i princip bara döma inom den egna zonen, vilket är en stor nackdel för att man ska kunna utvecklas i uppdraget, säger Johnny Lestander, som gett upp hoppet om att få till stånd en ändring.
- Förbundet bryr sig inte. Jag orkar inte hålla på och tjafsa med dem längre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!