- Då jag tog över som klubbledare 1999 hade vi nio medlemmar, berättar Anneli Olofsson, som pekas ut som den drivande kraften bakom föreningens kraftiga tillväxt på senare år.
- I dagsläget har vi ett 40-tal medlemmar från 8 år och uppåt. Hälften är under 14 år och fördelningen mellan killar och tjejer är ganska jämn, konstaterar hon.
Att könsfördelningen i ÄSSK ser ut som den gör i den generellt sett mansdominerade sporten, beror till stor del på att klubben leds av en kvinna.
- Det är ganska ovanligt med kvinnliga klubbledare, förklarar Anneli Olofsson.
Fördel ha egen lokal
Fram till ÄSSK:s efterlängtade invigning av nya lokalen på bottenvåningen i före detta Teliahuset på Selholmsvägen, har träningen skett i Lekenskolans gymnastiksal.- Det har fungerat ganska bra och vi har i stort sett fått de halltider som passat oss, trots att karateverksamheten vuxit år från år. Ett år blev vi tvungna att hyra en lokal på folkhögskolan för att få ihop träningsschemat för alla grupper, berättar Anneli Olofsson, märkbart nöjd över att klubben från och med nu har en egen lokal med allt vad det innebär av verksamhetsmässiga fördelar.
Fler övningar
- Det innebär att vi kan planera in extra aktiviteter utöver den ordinarie verksamheten, till exempel läger. Vi kan också anordna möten och medlemsträffar och stärka den sociala gemenskapen klubbmedlemmarna emellan, säger hon.- Men det allra bästa är att vi fått ett golv som är anpassat för barfotaträning och kampsport. Tack vare den säkerhetsmässigt bättre golvytan kan vi lägga in fler övningar som har att göra med fall och svepteknik.
Det har kostat Älvsby Shotokan Karateklubb en hel del både ekonomiskt och i fråga om ideellt arbete att iordningställa den nya lokalen, som finns inrymd i samma hus som Älvsbyns nya ungdomsgård. Förutsättningen för att kommunen skulle stå för hyran var nämligen att klubben tog på sig kostnaden och arbetet med ombyggnationen.
Prislapp: 80 000 kronor
- Från början var det tänkt att Älvsbyns övriga kampsportklubbar, bland annat taekwondoföreningen, skulle flytta in i samma lokal, men de backade ur av ekonomiska skäl, eftersom de inte ansåg sig ha råd att finansiera sin del av renoveringen, säger Anneli Olofsson.- Vi har använt oss av sparade medel, plus lite sponsring från ortens företag. Totalt har ombyggnaden kostat cirka 80 000 kronor.
Arbetet påbörjades efter årsskiftet och har pågått fram till nu.
- Att det tagit så lång tid beror framför allt på att alltihop gjorts ideellt på fritid, kvällar och helger. Golvet var särskilt tidskrävande, men så blev det bra också, säger klubbledaren.
Konst och livsstil
Shotokan, som är den största karatestilen i världen, dominerar även kampsporten i Sverige.- Egentligen är karate mycket mer än en sport. Det är en konst, en livsstil, säger eldsjälen Anneli Olofsson och tar tillfället i akt att ta död på en vanlig fördom:
- Många tror att man måste vara extremt atletisk för att börja med shotokan, men så är det inte. Träningen utgår från var och ens fysik och anpassas efter vilka förutsättningar man har individuellt. Det är ett suveränt sätt att lära sig hur kroppen fungerar, en allsidig karatestil, som främjar självkänsla, fokusering och koncentration.