"Jag kunde inte ställa mig upp"

En lätt tackling fick Love Lindkvist att tappa balansen och ramla mot sargen. 13-åringen är tillbaka vid isen med fixerad rygg efter frakturen på sjunde ryggkotan.- De frågade om jag kunde spela, men jag provade att ställa mig upp och det gick inte, säger han.

Stödet från vännerna har varit enormt för Love Lindkvist och pappan Mikael Lindkvist berömmer föreningen. "Den här olyckan är som en dröm där man väntar på att vakna upp och så har det inte hänt", säger pappan.

Stödet från vännerna har varit enormt för Love Lindkvist och pappan Mikael Lindkvist berömmer föreningen. "Den här olyckan är som en dröm där man väntar på att vakna upp och så har det inte hänt", säger pappan.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-10-11 04:42

13-årige Love Lindkvist från Storsund kom upp jämsides med en Piteåmotståndare när han jagade pucken i anfallszon hemma på Älvåkra ishall i lördags.

- Vi hade båda fart och så tryckte han till lite. Det var en schysst tackling, men jag var inte beredd, säger Love Lindkvist.

Love ramlade och landade på ryggen snett mot sargen och tappade luften.

Materialförvaltaren tillika pappan Mikael Lindkvist ledde in honom i båset för att vila.

- Vi hjälpte honom att hålla upp armarna och få tillbaka luften. Vi uppfattade inte situationen som att det var någonting allvarligt, säger pappan.

"Ingen reagerade"
- När jag skulle ställa mig upp i båset var det som att jag inte kunde stå, säger sonen.

Laget ringde efter ambulans och senare på Sunderby sjukhus upptäcktes att sjunde ryggkotan hade en fraktur, tillsammans med en nedsänkt lunga och en lättare hjärnskakning.

Pojken skulle aldrig ha flyttats, men den lätta tacklingen gjorde att ingen reagerade.

- Om vi hade sett att det varit en kollision, en olycka, en händelse. Då hade han inte fått röra sig, säger tränaren Anders Lidström.

Ryggstöd i tre månader
Han minns den tragiska händelsen när Andreas Joanson från Älvsbyn blev förlamad efter en tackling under en hockeymatch för snart tio år sedan.

- Det var en tackling och det syntes direkt och då reagerade vi. Jag har varit här i 15 års tid och det har hänt att vi tagit hit ambulansen för att man tyckt att tacklingen varit obehaglig. Här fick vi inga förvarningar.

PT träffar familjen i ishallen, två dagar senare. Kotfrakturen är stabil och det finns ingen risk för förlamning. Love Lindkvist har en stabil ryggkorsett som han ska bära i tre månader.

"Jag har ont"
Läkarna säger att han kommer att bli 100 procent återställd.

- Jag har ont, men jag får tabletter som hjälper ganska bra. När de slutar verka gör det mer ont, säger Love Lindkvist.

Han är inte avskräckt från framtida spel.

- Det är inte så roligt när man inte får träna, säger han.

"Går inte skydda sig"
Ledarna kallar Loves skada för en ren olyckssituation med maximal otur. Tränaren Anders Lidström och materialförvaltarna ser till att ungdomarna har uppdaterad skyddsutrustning.

- Där kan man förebygga vissa olyckor. Men en sådan här grej är det inte utrustningen, det är tillfället, säger Lidström.

Går det inte att skydda sig mot sådana här olyckor?
- Nej. Då skulle vi vara tvungna att sluta att åka slalom och gå ut när det är halkigt. Det är en sak om någon gör något regelvidrigt, men det här är en incident som händer flera tusen gånger per dag överallt på träningar och matcher, säger Anders Lidström.

Tacklingar är tillåtna
Love Lindkvist spelar med pojkar födda 97-98 och har tacklats i två års tid. Ledarna tror att ett tacklingsförbud bara skulle förvärra skadorna när tuffa tag väl tillåts.

- Det är bättre att de lär sig att vara beredda att ta emot en tackling, säger Mikael Lindkvist.

Pappan vill inte vara orolig när Love ger sig ut på isen igen, men olyckan kommer alltid att hänga med i minnet.

- Vi har fått ett enormt stöd av nära och kära och laget. Föreningen har varit underbar från det vi satte oss i ambulansen och fram tills nu. Det är skönt att få prata ut, säger han.

5500 barn skadas allvarligt varje år

Ishockey är en av de vanligaste sporterna bland barn i Sverige och den tredje största bland pojkar mellan 7-15 år.

Sporten innehåller mycket fart och fysisk närkamp där det varje år inträffar närmare 10 000 olyckor i Sverige som är så allvarliga att ishockeyspelaren söker upp en akutmottagning. Av dessa är drygt 5 500 barn under 18 år.

Den vanligaste skadeorsaken inom ishockey är tacklingar som står för 45 procent av olycksfallen. Andra vanliga orsaker är kollisioner, samt skador mot huvud, fingrar och fötter som orsakats av att man blivit träffad av pucken.

Skador som orsakats vid fall står för cirka 10 procent, och sårskador till följd av att man blivit påkörd av annan spelares skridsko utgör tre procent.

Tips och råd:

* Värm upp ordentligt

* Hjälmar åldras och materialet försvagas. Att ärva äldre syskons hjälmar är inte alltid det bästa

* Välj skydd med omsorg. Hjälmar och andra skydd måste vara CE-märkta för att skydda mot allvarliga skador

* Använd inte hjälmar som har sprickor

* Skydda leder, armbågar, axlar, höfter och knäleder

* Använd halsskydd mot skärskador från nyslipade skridskor vid kollision

* Använd godkända och anatomiskt utformade skydd

* Byt ut målvaktshjälmar som fått gallret tillbucklat

* Kontrollera isens kvalitet, se till så att det inte ligger skräp på isen

* Följ regelboken, "fair play" och använd aldrig ojuste spel

Källa: Riksidrottsförbundet, Barnolycksfallsfonden, Trygg Hansa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!