Ingen toppning i Älvsbyn

Ingen toppning förekommer i ÄIF hockeys pojklag. Det har fritids-och kulturnämnden nu kommit fram till efter att ha granskat den anmälan som kom in till kommunen i höstas.

Efter Sportringen Cup i Älvsbyn lämnades en anmälan in till kommunens Fritids- och kulturnämnd om påstådd toppning i hemmalaget. Men kommunen finner ingen grund att vidta några åtgärdet. (Arkivbild)

Efter Sportringen Cup i Älvsbyn lämnades en anmälan in till kommunens Fritids- och kulturnämnd om påstådd toppning i hemmalaget. Men kommunen finner ingen grund att vidta några åtgärdet. (Arkivbild)

Foto: Ulrik Bylander

ÄLVSBYN2009-01-15 06:00
I oktober 2008 vann ÄIFs pojkar -97 Sportringen cup.
Efter tävlingen kom reaktioner på att toppning skulle ha förekommit i det unga laget. Med Älvsbyns kommuns policy mot toppning som bakgrund skickades en anmälan in till kommunens fritids-och kulturnämnd.
- På anmälan vi fick förekom det tydligt olika speltider, men det är ju svårt med millimeterrättvisa under en match, säger Tommy Lindgren, nämndens ordförande, och fortsätter:
- För att ett radikalt ingrepp ska ske från vårt håll ska toppningen ha skett över en längre tid, kanske en säsong. Att föreningen satt det i system.
Lika villkor till 14 år
Kommunens policy säger att ingen toppning eller matchning får förekomma inom barnidrotten och att alla ska få vara med på lika villkor upp till 14 års ålder. Om en förening bryter mot det kan kommunen exempelvis dra in aktivitetsstödet.
- I och med anmälan träffade vi ÄIF hockeys styrelse för en dialog, men fann ingen grund för att vidta åtgärder, säger Tommy Lindgren.
- Men nu vet ÄIF att de har ögonen på sig. Hör vi något mer kan vi ju lägga ihop ett plus ett, säger han.
Flygande byten en prövning
Jonas Carlzon, ungdoms- och ledaransvarig i ÄIF hockey, förklarar hur reaktionerna kan ha uppkommit:
- Eftersom det här laget kör första året med flygande byten kan det bli lite olika speltider olika matcher, ibland blir det korta och ibland långa byten. Och alla tittar ju givetvis på sitt barn - hur mycket får Kalle spela?
Innan har laget spelat med fasta byten, då matchen stoppas med en minuts intervaller.
- Vi vet av erfarenhet att första året utan stoppade byten är en prövning, det blir inte millimeterrättvisa. Det är beklagligt men omöjligt att uppnå. Men vi har varken brutit mot kommunens eller våra egna regler, säger Jonas Carlzon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!