Dramatisk fotboll på Älvåkra IP

ÄIF fotboll arbetar just nu på det unika pilotprojektet "Play Together" med Teater Mila i Luleå. Tillsammans med en dramapedagog kombinerar man dramaövningar med fotboll.

Alla har tagit del av dramaövningarna. Från spelarnivå upp till styrelsen.

Alla har tagit del av dramaövningarna. Från spelarnivå upp till styrelsen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2019-05-24 06:05

Hela föreningen har engagerats i pilotprojektet. Styrelsen, ledare och spelarna är allihopa delaktiga. Det finns så klart ett enkelt skämt att göra, men nej, tanken är inte att de ska bli bättre på att "filma".

– Det handlar om att stärka individer, grupper och lag, och att stärka ledarna i sina roller. Alla ska bli sedda, alla har sin roll, och man ska våga uttrycka sin åsikt, säger Viktoria Viklund, ordförande i ÄIF fotboll.

Det var Teater Mila i Luleå som tog kontakt med SISU idrottsutbildarna om den här idén och funderade över vilken förening som de ville arbeta med, då kom ÄIF Fotboll upp.

– Vi förstod väl inte riktigt vad de hade i åtanke när de först hörde av sig men att det skulle vara kul att höra vad de tänkt sig. De förklarade och tänkte att vi kör på, det kan bli kul att testa och vi blir en erfarenhet rikare. Jag är tacksam för mina ledare som på ideell basis ställer upp med sin tid för att utveckla sina lag och föreningen. Det har verkligen varit fullt engagemang från dom, säger Viktoria Viklund.

Det hela utvärderas och så sparar de ner sina övningar som har fungerat bra i en övningsbank.

– Det är jättemycket med kroppsspråk i sporten. Nu gör vi dramaövningar och så kan jag komma med ett inslag där bollen kan vara med. Det hade inte funkat att bara "spela teater" så att säga. Man kan se det här som nycklar som man kan jobba utifrån. Ser man att okej, nu har vi lite problem med gruppdynamiken så har man övningar man kan använda för att förbättra den, säger Viktoria Viklund.

Play Together som projekt tar slut i början av juni, men ÄIF ska ha träffar om det minst en gång i månaden även efteråt.

– Där kommer vi ha en dialog runt det här, annars är det ju över bara för att projektet är över. Men nu har vi den här övningsbanken som vi kan diskutera och utbyta erfarenheter mellan varandra, säger Viklund.

Projektet har pågått under hela våren och stöds finansiellt av Region Norrbotten. Målet för SISU och Riksidrottsförbundet är att hitta nya och moderna former för att leda och organisera en förening.

Dramaövningarna ger ledarna fler redskap för att på ett nytt sätt kunna förstärka och bygga in personlighetsutvecklande övningar parallellt med den övriga träningen, säger Ylva Schönfeldt, dramapedagog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!