Bilstrul sabbade chanserna i DM

I rallycross är ingen placering given förrän man passerat mållinjen. Det kan bland andra Piteförarna Andreas Pettersson och Jonas Öqvist intyga efter lördagens DM-deltävling på Höghedenbanan. Båda tog sig till A-final i 2400, men i första kurvan var loppet kört för deras del.

Älvsbyföraren Jonas Östman, som kör i klassen Supernationell, hade en riktig oturshelg på rallycrosstävlingarna på hemmabanan. I lördags pajade generatorn i A-finalen och på NBD-cupen hann han bara till första kvalomgången innan växelföraren gick av.

ÄLVSBYN2009-08-10 06:00
Det fanns fler förare som hade anledning att "bryta-ihop-och-komma-igen" på rallycrosspremiären i Älvsbyn. Thomas Öhman, ÄMS, som anmält sig till start i Supernationell, hann inte ens köra första kvalomgången: Motorn gick sönder när man körde bilen i bromsbänken i fredags.
Därmed hade hemmaklubben bara en utmanare i klassen: Jonas Östman. Han tog sig till A-final och låg länge tvåa efter ledande Fredrik Tiger, Kalix MK. Då 1,5 varv återstod fick Östman slut ström i bilen och blev stående.
- Ett löjligt generatorfel som händer en gång på tusen, suckade han.
Östmans andraplats togs över av Jan Marklund, Bolidens MK, och på tredje plats kom Niklas Mörtsell, BK Dundret.
I klassen 2400 såg det länge lovande ut för Andreas Pettersson och Jonas Öqvist, båda Piteå MS. Efter två kvalomgångar låg klubbkamraterna på delad förstaplats med exakt samma tid: 2.47.48. I A-finalen hann de bara till första kurvan innan det blev hopkörningar och slut på det roliga. Öqvist tvingades bryta och Pettersson slutade på fjärde plats totalt.
Daniel Loggert, NMS Boden, låg tvåa efter segraren Patrik Öhlin, Skellefteå MS, när ett styrstag kröktes på tredje varvet med påföljd att han åkte av och blev stående i en sandfålla. Fredrik Johansson, Lycksele MK, körde hem andraplatsen, först i B-finalen och sedan i A-finalen. Trea totalt blev Joakim Andersson, Robertsfors MS, herre på täppan i B-finalen.
Älvsbyns hemmahopp Jonny Hjertberg drabbades av en havererad styrväxel i tredje kvalheatet. Han hann precis byta ut den till B-finalen, där han gick i mål med en femteplats. Trea i B-finalen blev Per Jonsson, Piteå MS.
Grannlänet i topp
Jonas Lindberg, Skellefteå MS, blev totalsegrare i 2150-klassen, följd av Mattias Strömberg, Bolidens MK, och Linus Johansson, Lycksele MK, på andra respektive tredje plats. Jörgen Boström, Skellefteå MS, vann B-finalen före tvåan Jonas Lindberg och trean Arnold Bodlund, Kalix MK.
Petrus Johansson, ÄMS, kom på sjätte plats i B-finalen och slutade på tionde plats totalt. Sämre gick det för Robin Hallnor, Arjeplogs SSF: Redan i första kvalomgången råkade han ut för motorhaveri och tvingades bryta tävlingen.