Äntligen har Lars hittat sin vinnarbil

En körsugen Lars Järvenpää, Piteå MS, firade sin första tävling för i år med att vinna A-finalen i lördagens folkracetävling på Höghedenbanan. Som vanligt hängde resultaten på om bilarna stod rycket fram till mållinjen.För Petrus Johansson, Älvsbyn, och hans Volvo var det färdigkört i andra omgången.

När Alf Nordin (till höger) gick med i Älvsbyns Motorsällskap och började köra folkrace 1982 låg sonen Tobias Nordin i barnvagnen. I lördags tävlade far och son tillsammans i den fartfyllda familjesporten.

När Alf Nordin (till höger) gick med i Älvsbyns Motorsällskap och började köra folkrace 1982 låg sonen Tobias Nordin i barnvagnen. I lördags tävlade far och son tillsammans i den fartfyllda familjesporten.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2009-09-21 06:00
I familjesporten folkrace kan allting hända. Den som har ledningen i en omgång kan i nästa ögonblick snurra bort sig eller råka ut för motorhaveri och hamna på jumboplats.
Det är först när man går i mål som etta i A-finalen man kan vara säker på att man har vunnit, ett faktum som Lars Järvenpää är mycket medveten om efter drygt 20 år som folkraceförare.
- Det är för tidigt att säga hur tävlingen kommer att sluta, sa han när PT träffade honom med full pott efter herrklassens första tre omgångar.
- Jag har jagat bil hela säsongen i år och äntligen fått tag på den här Mazdan. Den är så rolig att köra att jag sitter och småler bakom ratten, berättade Lars Järvenpää och gjorde sig redo för fjärde omgången.
Poängtapp
Det gick som det gick: Järvenpää blev påkörd av Mats Blomberg, ÄMS, fick sidorutan krossad och fortsatte köra trots teknisk flagg.
Priset för att inte stanna i det läget innebär enligt tävlingsreglerna att man tappar sina poäng. Eller rättare sagt: Ger bort dem till tvåan, i det här fallet Alf Nordin, ÄMS, som därmed kvalade in till B-finalen.
Tobias Nordin, som numera kör för Piteå MS, låg hyfsat bra till poängmässigt och tog ledningen i sin grupp i fjärde omgången.
Rätt som det var snurrade han bort sig och släppte förbi klubbkamraterna Johan Åström och Daniel Åström.
- Man kan bara skratta åt eländet. Jag får trösta mig med att jag i alla fall vunnit Laitiscupen i år, sa Tobias Nordin när han kom i mål.
Välförtjänt
I B-finalen fick Tobias Nordin först se pappa Alf överta ledningen från Linda Pettersson, Piteå MS, som råkat göra en ofrivillig "krumelur" med bilen.
Sedan åkte Alf Nordin på svart flagg och Linda Pettersson återtog förstaplatsen.
Dessförinnan hade hon vunnit sitt heat i fjärde omgången och stått upp mycket bra mot de manliga konkurrenterna.
En välförtjänt segrarinna i B-finalen med andra ord!
Många bröt
I juniorernas A-final blev det närkamp mellan de fyra bilarna redan i första kurvan med påföljd att Robin Öhrling tappade huven. Innan loppet var över hade Johan Öhman, ÄMS, och Anton Pettersson, Luleå MS, också tvingats bryta tävlingen.
Ensam kvar som herre på täppan körde Razmus Ekelund, Jokkmokks MS, över mållinjen som juniorsegrare.
Så var det då dags för herrklassens A-final. Håkan Leijon, Piteå MS, tog ledningen, men fick snart släppa ifrån sig placeringen till Lars Järvenpää, som drog ifrån och vann med god marginal. Leijon blev tvåa och på tredje plats kom Jonas Ekelund, Jokkmokks MS. Tobias Nordin slutade som femma totalt.
- Oj, så skönt! Vilken nybörjartur jag hade med bilen i dag, sa en nöjd segrare, fortfarande småleende efter den senaste åkupplevelsen i nyförvärvet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!