Älvsbyns fina blandning redo för comeback i trean

Lite tunn trupp, men bra åldersblandning med både rutinerade spelare och unga lovande hemmaprodukter. Så beskriver nye coachen Don Andersson Älvsbyns A-lag inför seriestarten i division 3 på söndag. Först i måndags var det "hemmapremiär" för årets första träning på Älvåkras konstgräsplan.

Daniel Grönlund, född 1975, spelande tränare, ÄIF division 3 norra Norrland 2008.

Daniel Grönlund, född 1975, spelande tränare, ÄIF division 3 norra Norrland 2008.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2008-04-24 00:15
Lagom till seriepremiären borta mot Sunnanå SK den 27 april, alltså på söndag, kan Älvsby IF äntligen träna fullt ut på hemmaplan.
Konstgräsplanen har som PT berättat tidigare i vår varit obrukbar på grund av läckage på värmeslingorna.
Nu har solen och vaktmästarna på Älvåkra IP med gemensamma krafter fått bort snön från planen, en vecka före seriespelet drar igång.
- Vi ligger minst fyra veckor efter alla andra lag i träningen. Det känns jätteskönt att äntligen kunna komma ut på en stor yta och träna på allvar, säger Don Andersson.
Skön revansch
Träningsmatcherna har ÄIF tvingats spela på olika ställen i Piteå och Luleå.
- Trots att det varit lite svårt att få ihop hela truppen under försäsongen har vi inte torskat så många gånger, konstaterar Don Andersson, som är särskilt nöjd med den senaste vinsten över Infjärdens blandade division 2- och 4-lag.
Som före detta Infjärdentränare satt Älvsbyns 2-1-seger perfekt:
- På turneringen i Arcus spelade vi jämnt mot Infjärden i 60 minuter, sedan förlorade vi med 1-5. Därför känns det extra skönt att vi hann ta revansch och slå dem före seriestarten, säger den nye ÄIF-coachen.
Behöver fler
Enda nyförvärvet utifrån så här långt är Mohammed "Moa" Eljammal från Piteå IF, som lånades ut till Munksund i division 3 förra säsongen.
- Han har kommit in bra i laget. David Johansson, en av Älvsbyns egna 88:or, är också på sätt och vis ny eftersom han bara spelade sporadiskt ifjol, säger Don Andersson med spelarlistan framför sig.
- I dagsläget har vi mellan 18 och 20 spelare som tränar med laget, plus några i bakgrunden. Jag skulle vilja ha minst 22 säkra kort för att kunna täcka upp för dem som är borta på grund av sjukdom, skolor och jobb.
Rutinerade Ergin Aidinovic och Daniel Grönlund gör sin andra säsong som spelande tränare i Älvsby IF. Kvar finns också Mats Andersson, som ifall han får vara skadefri, kan betyda mycket för Älvsbyns kommande matchresultat.
Ligger lågt
- Jag räknar också med att Terje Björk ska kunna stötta oss, åtminstone vissa minuter i vissa matcher. Hans inhopp kan bli avgörande i en del lägen, säger Don Andersson, som med sin långa erfarenhet av fotboll både som aktiv spelare och tränare, väljer att ligga lite lågt inför seriestarten.
- Men så pass har jag sett redan nu på träningarna att jag vågar säga att vi kommer att lyfta oss minst 20 procent från vår till höst.
"Vispen" överraskar
Älvsbyns ordinarie målvakt Samuel Karlsson är långtidsskadad och knappast spelklar förrän tidigast i höst.
- Som förste ersättare har vi Johannes "Vispen"Öhlund, en kille som överraskat ordentligt under försäsongen. Nu senast höll han nollan mot Storfors.
- Får han bra hjälp kring målet kommer han garanterat att hålla fler nollor, säger Don Andersson och lyfter fram två andra viktiga ÄIF:are:
- Christoffer Lagerskog och Simon Sundberg. De har varit duktiga framåt och gjort många mål. Det är bara att hoppas att det håller i sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!