Älvsbyn tar över SM i skidorientering

När den tilltänkta arrangören i Värmland lämnade återbud i höstas tog Älvsby IF orientering på sig att fixa skidorienterings-SM. I början av januari går starten och på tre dagar ska både SM och Sverigecuptävlingar hinnas med.

Sture Norén, banläggare samt lärare på skidlinjen, delar ut dagens träningskartor till Emma Bergström och Ida Norén. Men inför SM blir det inga kartor i förväg - banan är hemlig till start.

Sture Norén, banläggare samt lärare på skidlinjen, delar ut dagens träningskartor till Emma Bergström och Ida Norén. Men inför SM blir det inga kartor i förväg - banan är hemlig till start.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-12-12 06:00
Om några veckor samlas många av Sveriges, och förmodligen också Finlands, bästa skidorienterare vid Kanisområdet i Älvsbyn
- Då det inte anordnas någon stor tävling i Finland under säsongen hoppas vi att flera av deras åkare kommer hit till Sverigecupen. Blir det så kan vi mycket väl ha stora delar av världseliten här, säger Sture Norén, banläggare inför tävlingen.
Tog över arret
SM i skidorientering går i två delar; först körs medeldistansen i Älvsbyn och under februari går långdistans och sprint i Vansbro. Bakom tävlingarna i Älvsbyn står ÄIF orientering som med ganska kort varsel tagit på sig arrangemanget.
Egentligen skulle tävlingen gått i Värmland men arrangörerna backade ut under hösten.
Hopp från idrottslinjen
När det gäller medaljchanser för ÄIFs räkning så ser det lite tungt ut. Många från klubben är för unga för att få delta i SM och Kristina Nordebo, som i vanliga fall skulle vara ett självklart hemmahopp, stoppas av ett nyopererat knä.
Men flera elever från Älvsbyns idrottslinje kommer ställa upp, bland dem Kalixåkarna Simon Waller och Emma Bergström samt Bergnäsets Ulrik Nordberg.
- Tävlingarna är också uttagsgrundande inför junior-VM som går i Transsylvanien i februari så därför passar många på att delta, säger Sture Norén.
Program och mycket annat är klart inför tävlingen. Nu fattas bara det viktigaste - snön.
- Vi har ju snökanoner men kan inte göra snö åt 14 till 15 mil bansträckning med dem. Men vi måste utgå från att det kommer ordna sig på naturlig väg, säger Sture.
Januari blir alltså en bra tid för skidentusiaster i älvdalen.
n 4-6 januari skidorienterings-SM i Älvsbyn.
n 20-24 januari längd-SM i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!