Älvsbyn har en startelva i Tanzania

När föreningen beslutade att köpa nya tröjor till alla sina lag fick man över lådor med gamla kläder. Elva matchställ tog volontären Jeannet Brännström med sig till Tanzania.

Jeannet Brännström var i Matema i sydvästra Tanzania mellan 11 januari och 10 april i år.

Jeannet Brännström var i Matema i sydvästra Tanzania mellan 11 januari och 10 april i år.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-05-16 20:00

Inför säsongen köpte Älvsbyns IF in 350 tröjor och shorts till sina lag för att alla skulle se likadana ut.

– Bland de gamla kunde ett lag ha tre olika sorters tröjor, även om alla var gröna. Vi tyckte att pengarna vi har lyckas samla ihop ska gå tillbaka till föreningen, och då köpte vi in 350 nya tröjor och shorts, säger Viktoria Viklund, ordförande i ÄIF fotboll.

När föreningen rensade bland de gamla kläderna visste man inte riktigt vad man skulle göra av alla tröjor och shorts.

För att undvika att kläderna hamnade för nära föreningen kontaktade man Jeannet Brännström för att rådfråga hur de skulle få ner kläderna till Afrika.

– Då hade vi en sådan tur att Jeannet själv skulle ner, säger Viktoria Viklund.

Den 11 januari i år åkte 74-åriga Jeannet Brännström till Matema i sydvästra Tanzania. Med sig hade hon elva tröjor, elva shorts och två fotbollar från ÄIF.

– Jag fick en hel låda med kläder av föreningen. Säkert 80-100 tröjor, men jag skulle själv vara där i tre månader så jag fick inte med mig mer, säger hon.

Matchkläderna skänktes till en grundskola med cirka 1 000 elever.

– Det är verkligen uppskattat, det måste jag säga. De blev jätteglada och bjöd in mig till en match senare samma dag. Det var två olika lag från skolan som spelade, säger Jeannet Brännström.

Hela skolan är engagerad i fotbollen.

– Flickorna står i en stor klunga på ena sidan av fältet, och när det blir mål dansar de och sjunger över till den andra sidan. Lärarna tar ut bänkarna och sitter och hejar. Det är som en happening, verkligen en upplevelse, säger Jeannet Brännström.

Innan tröjorna kom spelade ett lag med tröjor och ett lag utan tröjor. Men den största skillnaden var fotbollarna som ÄIF skickade.

– Bollarna de har annars är hemmagjorda små fotbollar som är gjorda av plastpåsar, säger Jeannet Brännström.

Tanken är att skicka ner fler av de resterande matchställen när det finns en möjlighet.

– Två-tre veckor efter att jag hade delat ut de här kläderna så kom det två gentlemän och som frågade om vi hade mer kläder, så det sprider sig.

Viktoria Viklund hoppas att Älvsbyns IF:s initiativ kan inspirera andra föreningar.

– Jag hoppas att det ska sprida sig till de andra fotbollsfamiljerna. Jag kan tänka mig att det ligger tröjor och shorts som ingen använder och som ingen vet vad man ska göra med i massor av föreningar. Tänk om vi kan glädja en till by, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!