13 är lyckonumret

Vill Älvsbyns IF P99 ställa upp en startelva med spelare från olika länder på varje position, så kan de göra det. De har nämligen 13 nationaliteter representerade i laget.– Det är som ett stort integrationsprojekt, säger lagledaren Jyri Särestöniemi.

Målvakten och lagkaptenen Anton Norén vaktar även målet när Älvsbyns A-lagsherrar spelar match. I P99 har han en ledande roll på planen.

Målvakten och lagkaptenen Anton Norén vaktar även målet när Älvsbyns A-lagsherrar spelar match. I P99 har han en ledande roll på planen.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2014-09-23 21:55

Älvsbyns IF herrsida har ett A-lag, ett B-lag, och sedan kommer killarna i Division 3:11 pojkar grupp A. De kallas för P99, men åldrarna varierar och killarna är födda mellan -97 och -01. En annan variation i laget, som inte är fullt lika vanlig, är antalet nationaliteter. Förutom Sverige är Thailand, Irak, Somalia, Angola, Pakistan, Syrien, Eritrea, Libyen, Etiopien, Uzbekistan, Serbien och Afghanistan representerat. Totalt 13 nationer.

– Det är lite tjorvigt är det ibland, men man får ta tag i problemen och lösa dem allt efter som de kommer, säger Jyri Särestöniemi.

"Alla pratar fotboll"

Den stora utmaningen är så klart språket.

– Vissa kan ju inte alls svenska, vissa kan jättebra engelska och andra kan knappt engelska alls. Men alla pratar ändå fotboll, så de förstår det språket.

Alla har inte uppehållstillstånd, vilket gör att laget kan tappa spelare från en dag till en annan.

– Vi har pratat om att en svensk kille kan bli utvisad en match, men vissa av de andra killarna kan bli utvisade för resten av livet. Vi har haft några sådana.

Hur påverkar det laget?

– Det blir ju inte uppåt direkt, och vissa som ligger under det här hotet mår ju inte bra. Så man får ju ta hänsyn till att de kan bli arga för ingenting. Man måste ha förståelse för dem.

Bros följer med

Inför säsongen ansökte ÄIF pengar för integration hos Idrottslyftet på grund av problematiken som kan uppstå och det ökade behovet av tränare. Föreningen sökte 100 000 kronor, och beviljades 30 000 kronor. Pengarna har bland annat använts till att göra det möjligt för laget att delta i Piteå Summer Games, men även till olika aktiviteter för att stärka lagsammanhållningen. Dessutom har man slutit ett avtal med Bros – enheten för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi följer med dem till träningarna så länge som tränaren tycker att det behövs. Sedan följer vi och tittar på matcher och skjutsar till vissa bortamatcher också, säger Runo Berglund.

"Inne i gänget"

Han tycker att ÄIF är en bidragande faktor till att ungdomarna hos Bros integreras bra i samhället.

– Fotbollen är viktig. När vi får hit nya ungdomar frågar man Barcelona eller Real Madrid, och då är de redan inne i gänget. Det är jättekul att se att det kommer lagkamrater och hälsar på här på Bros också, säger han.

Sportsligt då? Jo, laget gick som tåget den gångna säsongen och körde över motståndet i Div 3:11. Efter att laget besegrade Boden i den avslutande matchen stod det klart att man inte förlorat en match. Lika många segrar som nationaliteter, och endast en oavgjord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!