Syskonen Rumbutis har lämnat Älvsbygymnasterna

Systrarna Julia och Adina Rumbutis har gått över från Älvsbygymnasterna till Stockholm Top Gymnastic. I veckan väntar ungdoms-OS i Turkiet för Julias del. I svenska pojklaget ingår kusinen Oskar Kirmes, som också lämnat hemmaklubben och nu tävlar för Brommagymnasterna.

Julia Rumbutis har tävlat färdigt för Älvsbygymnasterna. Ny klubbadress blir Stockholm Top Gymnastic. (Arkivbild)

Julia Rumbutis har tävlat färdigt för Älvsbygymnasterna. Ny klubbadress blir Stockholm Top Gymnastic. (Arkivbild)

Foto: Sara Rumbutis

ÄLVSBYN 2011-07-26 04:41

I slutet på januari slog Älvsbygymnasternas styrelse larm om att verksamheten hamnat i ett svårt vägskäl i och med att Sergej Rumbutis tackat ja till en heltidstjänst som tränare i Stockholm. Detta efter beskedet att hans nuvarande jobb på gymnastikgymnasiet i Älvsbyn bara kunde garantera 40 procents tjänst från och med i höst.

Styrelsen bjöd in lokala politiker och informerade dem om det bekymmersamma läget för Älvsbygymnasternas pojkverksamhet och elittävlingsdel.

Provtjänstgöring
Då hade Sergej Rumbutis precis påbörjat tre månaders provtjänstgöring på sin nya arbetsplats. Med honom följde två av familjens tre barn, elitgymnasterna Julia och David Rumbutis. Kvar i Älvsbyn fanns hustrun Sara Rumbutis och äldsta dottern Adina Rumbutis, även hon tävlingsgymnast.

"Om Sergej inte får möjlighet att jobba heltid i Älvsbyn har jag en termin på mig att sälja huset och flytta efter," förklarade Sara Rumbutis för de närvarande politikerna, bland andra kommunalråd Bill Nilsson (S).

Huset sålt
Nödropet fick ingen effekt. Nu är huset sålt. Den 5 juli flyttade Sara och Adina Rumbutis till övriga familjen i Stockholm.

- För tillfället bor vi temporärt i en delvis möblerad lägenhet i Huddinge. Merparten av möblemanget som vi hade i Älvsbyn har vi trängt in hos släkt och vänner. En hel del har jag tvingats sälja till slumppris för att tömma huset snabbt, berättar Sara Rumbutis och sticker inte under stol med att livet i kappsäck är ganska påfrestande.

- Barnen säger att det känns som att vara på träningsläger och det kan jag hålla med om. Bohaget vi fick med oss ligger fortfarande i banankartonger.

Bara Älvsbykillar
Elvaårige David Rumbutis gick över till Brommagymnasterna redan den 1 februari. Där har han sällskap av Toni Simonen, född 1989, som flyttade från Älvsbyn då det blev klart att Sergej Rumbutis skulle sluta.

- Före detta Älvsbygymnasten Prince Mayiza är också med i Bromma, säger Sara Rumbutis.

Även Oskar Kirmes, som bott i Helsingfors de senaste två åren, men tävlat för hemmaklubben i Älvsbyn ända till i sommar, har anslutit sig till Brommagymnasterna.

- Det betyder att den ryske världselittränaren Alexander Maniakin nästan bara har Älvsbykillar i gruppen, konstaterar Sara Rumbutis.

Till ungdoms-OS
Julia Rumbutis, som nyligen fyllt 14 år, har åkt till Trabzon i Turkiet för att tillsammans med två andra flickor representera Sverige på ungdoms-OS. Tränaren Staffan Söderberg följer med.

- Julia har ett svårighetsspäckat program, som hon har stora chanser att ta sig till mångkampsfinalen med om hon bara lyckas med serierna. Hon är i en strålande form, rapporterar mamma Sara.

I svenska pojklaget tävlar Oskar Kirmes, född 1995.

- Trots att Oskar och Julia bytt klubb kommer vi aldrig att glömma att de fostrats gymnastiskt hos Älvsbygymnasterna. Så känner vi även med Adina och David, säger Sara Rumbutis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om