Här ska Älvsbyns MS miljonsatsa

Nu lägger Älvsbyns Motorsällskap in en högre växel. Med Göran Östman som ordförande för nya styrelsen ska Höghedens motorstadion få en rejäl ansiktslyftning. Syftet är att göra anläggningen attraktiv för svenska stortävlingar igen. Klubben siktar också på att starta carting.

På Högheden arrangeras motortävlingar varje år. Nu är tanken att rusta upp anläggningen för 2,9 miljoner kronor. (Arkivbild)

På Högheden arrangeras motortävlingar varje år. Nu är tanken att rusta upp anläggningen för 2,9 miljoner kronor. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

ÄLVSBYN 2012-07-11 04:42

När Göran Östman tog över klubban i våras var Älvsbyns Motorsällskap nerkörd i botten både ekonomiskt och i fråga om anläggningen.

- Det har gått utför i flera år. Ingen har orkat engagera sig i föreningsarbetet. Från att som mest haft över 1 000 medlemmar skulle jag tro att vi är nere i cirka 150 i dag. Det är bara en gissning, eftersom ingen brytt sig om att uppdatera medlemsregistret, säger han.

Vid årsmötet i mars valdes en helt ny styrelse, som förutom Göran Östman består av Arne Lind, sekreterare, Micke Lindgren, kassör, Mats Öhman, Staffan Johansson, Lars Jonsson och Tobias Eklund.

- Med fem motorsportintresserade företagare i styrelsen vore det konstigt om vi inte lyckas vända den negativa trenden, kommenterar Göran Östman.

Köpa mark
Styrelsen har satt upp tre riktlinjer. Prio ett är ekonomi i balans.

- Då vi tog över låg ÄMS nära 260 000 kronor back. Nu, fyra månader senare, ligger vi 100 000 kronor plus, men det finns mycket mer pengar att hämta in, säger Göran Östman, som redan är i full gång med bidragsansökningar.

- Problemet är att så länge vi inte äger marken utan bara har ett femårsarrende med Älvsbyns kommun kan vi inte söka bidrag i den utsträckning som behövs. Därför har vi lämnat in en ansökan till kommunen om att få köpa loss stadionområdet och lite till. Köpet har förhalats på grund av olika servitut som måste ordnas, men enligt kommunledningens senaste besked ska beslutet tas i augusti.

"Vi-känsla"
Den andra riktlinjen ÄMS jobbar med är organisation och struktur.

- Det handlar om att utbilda våra egna medlemmar till funktionärer, domare och andra tävlingsuppdrag. Samtidigt strukturerar vi upp hur uppgifterna ska skötas i praktiken, förklarar Göran Östman.

Tredje riktlinjen heter kort och gott "vi-känsla".

- Det är ett absolut måste för ÄMS fortlevnad att vi ser oss som en och samma förening och hjälps åt med all verksamhet. De nuvarande sektionerna ska inte bedrivas som klubbar i klubben, utan alla måste ställa upp oavsett tävlingsform och jobba för föreningens bästa, säger Göran Östman bestämt.

Starta gocart
Till medlemmar som hoppas på att den "nya starka styrelsen" ska ta hand om allt arbete har Göran Östman ett klart besked:

- Glöm det! Nu är det slut om att komma till Högheden och klaga på att banan inte är pistad eller sladdad då man vill köra en träningsrunda. Styrelsen ska inte jobba ensam, alla måste dra sitt strå till stacken!

I planerna ingår att utveckla anläggningen med gokart. Beräknad kostnad: 2,9 miljoner kronor, inklusive bana, bilar, stängsel och garage.

- Bidragssidan styr när det kan bli skarpt läge att börja bygga. Vi startar inga projekt förrän finansieringen är klar, säger Göran Östman.

Slutsponsrat
I första läget ska nuvarande anläggning totalrenoveras och handikappanpassas. Det är också dags att se över sponsoravtalen och ta bort inaktuella reklamskyltar.

- En era går i graven när vi snart plockar ner skylten i Älvsbyhus-kurvan. Husföretaget har sponsrat oss ända sedan klubben startade, men nu vill de inte vara med längre. En av deras konkurrenter har redan meddelat att de vill ta över kurvan nästa år, säger Göran Östman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om