Gympa är rätt medicin för nye doktorn

Läkarstuderande Johan Wänman, 28 år, Umeå, har valt att göra sin vårdcentralpraktik i Älvsbyn av ett speciellt skäl: Det innebär att den före detta eleven på gymnastikgymnasiet kan kombinera läkarjobbet med att träna artistisk gymnastik på kvällarna.

På kvällarna tränar läkarstuderande Johan Wänman (till höger) på Älvsbyvärken tillsammans med kompisen                                    Micke Gauffin. Samtidigt hjälper de till med pojkträningen, något som lovande tävlingsgymnasten Mattis Norman har nytta av.

På kvällarna tränar läkarstuderande Johan Wänman (till höger) på Älvsbyvärken tillsammans med kompisen Micke Gauffin. Samtidigt hjälper de till med pojkträningen, något som lovande tävlingsgymnasten Mattis Norman har nytta av.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2011-03-31 04:40

Som en av eleverna i gymnastikgymnasiets första kull kom Johan Wänman till Älvsbyn hösten 1999. I samma klass gick bland andra Björn Slånvall, Jimmi Boström, Emil Alm och Tobias Samuelsson.

- Jag trivdes mycket bra i Älvsbyn och imponerades av alla positiva människor, som engagerade sig i mig och andra ungdomar utifrån. Med Matti Kirmes som tränare hade vi goda möjligheter att utvecklas som tävlingsgymnaster vid sidan av våra gymnasiestudier, säger Johan Wänman när PT träffar honom strax före ett träningspass på Älvsbyvärken.

Tränar efter jobbet
Orsaken till att Johan Wänman är tillbaka i gymnastikhallen är att han numera studerar till läkare i Umeå och har valt Älvsbyn för två veckors vårdcentralpraktik.

- Efter gymnasietiden har jag varit på Älvsbyvärken och tränat artistisk gymnastik flera gånger. Nu har jag visserligen lagt tävlandet på hyllan, men det är ändå roligt att komma hit och träna tillsammans med andra gymnaster, säger han.

En av vännerna som hakat på kvällsträningen med Johan Wänman är Micke Gauffin, också en före detta elitgymnast i Älvsbyn, som slutade tävla för några år sedan och numera jobbar som brandman på RFN.

- Vi lärde känna varandra genom Jimmi Boström, berättar han.

Uppskattad insats
Eftersom Älvsbygymnasterna lider brist på pojktränare sedan Sergej Rumbutis nyligen lämnade föreningen för ett tränarjobb i Stockholm har gästspelet av Johan Wänman stor betydelse, bland annat för den lovande gymnasten Mattis Norman, nio år, från Luleå.

- Det är kul att komma hit upp och se att det finns sådana talanger som Mattis, säger den blivande läkaren, som gärna hjälper till och tränar de yngre förmågorna.

Att hans egna takter sitter i från tävlingstiden visar han med att göra en uppvisning i ringar.

- Vi får väl se om jag gör comeback någon gång, just nu har jag fullt upp med utbildningen, säger Johan Wänman och passar på att ge Älvsbyns vårdcentral en eloge som praktikplats:

- Jag har fått ett väldigt fint bemötande här och trivs jättebra med både personalen och patienterna. Jag är glad att jag valde att komma hit!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om