Presentkort till alla – eller kaffe och kaka

"Visa uppskattning och bjud på nåt gott" blev kaffe och kaka för de flesta anställda. "Men Jan Ställ gjorde en annan tolkning", konstaterar Piteås kommunchef.

Fastighets- och serviceförvaltningens chef Jan Ställ valde presentkort istället för fika som påskgåva. "Vi ville visa uppskattning för alla, även sjukskrivna och hemjobbare". (Arkivbild)

Fastighets- och serviceförvaltningens chef Jan Ställ valde presentkort istället för fika som påskgåva. "Vi ville visa uppskattning för alla, även sjukskrivna och hemjobbare". (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-04-26 20:00

Det var under ett stabsmöte den 3 april som kommunchefen Ylva Sundkvist uppmanade alla förvaltningscheferna att visa sina anställda uppskattning genom att bjuda på något gott inför påsken. 

Hon tyckte det var en viktig gest särskilt i coronatider  och menade att man på så sätt också skulle gynna de lokala företagen.

– Jag poängterade att man skulle visa personalen uppskattning, det var det viktiga, och jag hade tänkt mig ett påskägg eller en fika men Jan Ställ gjorde en annan tolkning, säger Ylva Sundkvist.

Som förvaltningschef för Fastighets- och serviceförvaltningen tog Jan Ställ nämligen frågan till sin stab, där man beslutade om vilka kriterier som skulle gälla för "påskpresenten".

Staben enades om att alla anställda skulle få ta del av gåvan (även sjukskrivna och hemjobbande), att gåvan skulle uppfylla kraven på social (fysisk) distansering, att den skulle distribueras före påsk och att den skulle gynna det lokala näringslivet. 

Jan Ställ beslutade då på delegation om inköp av presentkort på 100 kronor till alla anställda, en mycket uppskattad gest kan tilläggas.

Problemet var ju bara att merparten av kommunens drygt 4000 anställda bjöds på kaffe och bullar istället, en betydligt mer ringa gåva även om också det uppskattades av personalen.

– Ja, jag förstod att det var något sånt som kommunchefen menade, så jag uppmanade alla avdelningschefer att bjuda sina anställda på fika eller tårta innan påsk och det tror jag att alla fick också, jag har i vart fall fått flera tackmejl, säger till exempel kultur- och fritidschefen Mona Lundström.

När hon hör att de anställda vid Fastighets- och serviceförvaltningen istället fått presentkort, blir hon litet förvånad; "så var det väl inte meningen att det skulle vara", ungefär.

Fastighets- och serviceförvaltningens chef Jan Ställ tycker själv att beslutet var helt i sin ordning utifrån rådande omständigheter:

– Vi ville visa uppskattning till alla anställda som gör ett fantastiskt arbete i en tung tid, säger han, och då passade ett presentkort bäst, då skulle vi nå alla – även de som var sjukskrivna eller jobbade på distans. 

Ordföranden i nämnden, Marita Björkman Forsman, håller med. Hon säger sig så här i efterhand ha förstått att det kunde bli diskussioner, men:

– Jag och nämnden har fått beslutet presenterat för oss och vi tyckte det var bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!