Piteå kommun har klarat sig bra från bekräftad smitta på äldreboendena. Fram till i lördags fanns det endast ett fall på Berggården. Enligt uppgifter till Piteå-Tidningen har nu smittan även bekräftats ett stenkast bort på Ängsgården.
– Jag kan bekräfta att vi sedan i lördags har ytterligare ett bekräftat fall utöver det vi har haft tidigare. Det är det andra fallet som är bekräftat, säger Magdalena Jonsson, chef för vård och omsorgsboenden.
Kan du bekräfta att det var på Ängsgården?
– Nej, jag väljer att inte göra det enligt vår policy.
Piteå kommun utreder just nu möjligheten att öppna en covid-avdelning på just Ängsgården.
– Vi tittar på det. Vi har tittat på olika möjligheter och vad vi behöver lösa. Inget formellt beslut är fattat, däremot pågår förberedelsearbetet.
Alla förkylningsymtom hanteras redan som covid-19. Men så tänker man inte kring en eventuell covid-avdelning. Man tänker inte riskera att lägga in en person med vanlig influensa bland covid-smittade.
– Om man upprättar ett särskilt boende för covid-smittade så är det bara bekräftade fall som vårdas där. Det är inte misstänkta eller någon som har blivit exponerad, utan bara bekräftade. Det förutsätter provtagning.
Det blir – åtminstone till en början – bara en liten del av Ängsgården som tas i anspråk.
– Det blir ett fåtal platser så länge det är så pass lugnt när det gäller smittspridningen.
Innebär det att man kan flyttas från vilket boende som helst till Ängsgården?
– Om vi upprättar en sådan avdelning så kan det bli så att vi flyttar personen. Men det är många saker som måste bedömas och det är det vi tittar på just nu. Om det är lämpligt att flytta en person till exempel.
Hur långt bort är detta?
– Inte långt bort faktiskt. Vi är i slutfasen av utredningen och ämnar att fatta beslut inom kort.
I slutet på veckan?
– Jag hoppas det. Det förutsätter att jag får svar på alla frågor som vi tittar på just nu.
Många Piteåbor är skeptiska till det faktum att äldreomsorgen har så få bekräftade fall.
– Det är svårt att säga hur stort mörkertal det finns. Från början kunde vi inte provta, men jag har följt utvecklingen över tid och vi följer rutinerna. Jag bedömer nog att vi vecka efter vecka har kunnat konstatera att "nej, det var vanlig influensa". De provtagningar vi har genomfört har visat negativt, säger Magdalena Jonsson.