Videon är inte längre tillgänglig
Bakom idén står ett kompisgäng med olika kompetenser, företag och maskiner.
Det gemensamma mottot är att sätta Piteå på kartan, lagom till SM-veckan som arrangeras i kommunen sista veckan i januari nästa år.
Men redan nu står kompisgänget berett – startklart inför första snöfallet.
– Vi är som ett gäng vuxna barn med traktorer och pistmaskiner istället för plastspadar, säger Anders Westergren, en av totalt tretton personer i den ideella föreningen som bildats specifikt för ändamålet.
Gumma från Bethel
Världsrekordhöjden för en snögubbe, eller rättare sagt snögumma, härrör från staden Bethel i delstaten Maine i nordöstra hörnet av USA.
1999 byggdes där en 34 meter hög gumma i snö – ett rekord som bräcktes 2008 när en 37,2 meter hög skapelse restes i samma stad.
Detta världsrekord tänker alltså Piteå slå i vinter.
40 meters höjd är slutmålet, och som jämförelse kan nämnas att vattentornet vid Lomtjärn i Öjebyn är 26 meter högt, medan Skoogs nyresta hotell i stan och Pitebos planerade höghus "Stadstornet" båda blir en bit över 50 meter.
4 000 ton snö
4 000 ton snömassor krävs för att ro världsrekordförsöket i land.
– För att skrapa ihop tillräcklig mängd kommer kommunens snöröjare i vinter att förlägga sin "tipp" till markplätten utanför Kårhuset, säger Niklas Öhlund.
Mycket av snön som skottas bort från gator och torg öronmärks för snögubbebygget – och densiteten i råmaterialet beskrivs i uppslungad form som näst intill hårt som cement.
Grundstomme
– Vi planerar på att bygga en grundstomme av snö på runt 40 meter i diameter, upp till fem meters höjd. Tanken är att köra upp med lastbilar, tippa och portionera ut snön med traktorer, berättar Mattias Andersson.
När grundkonstruktionen nått femmetersnivå övergår planen till tippa snön på marken runt stommen, och använda traditionella pistmaskiner för att trycka upp och packa snön så långt det är möjligt.
Snöskulpturen, vars konform mera kommer att likna en snögumma, får sin övre del byggd med hjälp av lyftkranar.
– Vi kommer att lyfta snöfyllda baljor och tippa dem inuti specialbyggda inplastade konstruktioner, förklarar Mikael Lindqvist.
Säkerhetsplan
Hela byggområdet utanför Kårhuset ska hägnas in för att hålla obehöriga på betryggande avstånd.
– Vi håller hårt på säkerheten. När folk ska jobba på så höga höjder och med tillgång till allehanda maskiner krävs det en noga genomtänkt säkerhetsplan, skyddsutrustning och en stor portion vanligt bondförnuft, säger Anders Westergren.
Extremt väderberoende
Målsättningen är att bli klar med snögubben/-gumman till invigningen av SM-veckan i Piteå i slutet av januari nästa år.
– Går inte tidsplanen i lås får vi anpassa oss efter de förutsättningar som då gäller, vi är ju extremt väderberoende i det här projektet, konstaterar Samuel Holmström.
Ekonomiskt backar Piteå kommun upp den ideella föreningen med 300 000 kronor. I övrigt bygger världsrekordförsöket på enskildas initiativkraft och företagssponsring.
– Vissa detaljer återstår i planeringen, bland annat har vi en offert ute för konstruktionen av en sex meter lång konstgjord morot till näsa, säger Anders Westergren.
Däck till ögon
Som armar på snöjätten planerar byggherrarna att använda drygt tio meter långa granar på vardera sida.
Bil- eller traktordäck nämns som tänkbara attribut för mun, ögon, knappar, och stora tygstycken ska ytterligare spetsa utstyrseln.
Enligt besked från kommunen kommer markområdet att stå pall för snösmältningen till våren. Och kvarvarande rester som medföljer snötransporterna kommer föreningsmedlemmarna att putsa bort.
Gruppen kommer också framöver att sjösätta en namntävling för att döpa Piteås egen mastodonta snöjätte.