Författardebut med barnbok på pitemål

"Han kanske ha brötte beine" är titeln på en ny barnbok på pitemål. "Någonstans känner jag att unga människor vill lära sig att prata dialekt. Det är ett sätt att känna sig stolt över sitt ursprung", säger författaren Jörgen Lindström.

Sara Nilsson och Jörgen Lindström är glada över den stora efterfrågan som varit på boken som utkom lagom till julhandeln. "Jag hoppas att boken kan hjälpa till att bevara dialekten pitemål i Pite älvdal och sprida kunskapen vidare", säger Jörgen Lindström.

Sara Nilsson och Jörgen Lindström är glada över den stora efterfrågan som varit på boken som utkom lagom till julhandeln. "Jag hoppas att boken kan hjälpa till att bevara dialekten pitemål i Pite älvdal och sprida kunskapen vidare", säger Jörgen Lindström.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2023-01-02 14:10
undefined
"Boken handlar om att man ska hjälpa varandra och att det inte alltid är de "finaste" människorna som är de godaste", berättar Jörgen Lindström.

Jörgen Lindström berättar att hans mamma medvetet pratade svenska med honom och hans bror under deras uppväxt för att hon var rädd att de skulle bli mobbade om de pratade pitemål i skolan. Men ett och annat ord snappades upp ändå och när Jörgen på gymnasiet fick kompisar som bodde i Hemmingsmark blev det naturligt att prata pitemål och ordförrådet utökades.

Men han konstaterar att svenska dialekter håller på att vattnas ur och glömmas. 

– Medier blir mer och mer Stockholmsfixerade, men någonstans känner jag att unga människor vill lära sig att prata dialekt. Det är ett sätt att känna sig stolt över sitt ursprung.

undefined
Sara Nilsson, illustratör, och Jörgen Lindström, författare.

Idén om en barnbok på pitemål har Jörgen haft länge men tiden har inte riktigt räckt till. Förutom sitt arbete som lärare i programmering på Strömbackaskolan utvecklar han även appar och webbsidor i sitt företag Baldheads Creative. Han är också ägare till anrika Gröna villan som genomgått en omfattande renoveringen sedan flytten från Kyrkbrogatan. 

För ett par år sedan började han skissa på berättelsen kring huvudkaraktären Sixten, vars förebild är Piteås revykung Sixten Renqvist.

– Jag känner inte Sixten Renqvist, och han vet nog inte om det här, men jag har sett honom framför mig när jag skrivit boken, han har ett intressant utseende, säger Jörgen Lindström.

undefined
"Under arbetet med illustrationerna i boken insåg jag plötsligt att två av karaktärerna var kopior av min pappa och morbror", berättar Sara Nilsson och skrattar.

För bokens illustrationer står Sara Nilsson, bildlärare och illustratör.

– Det har varit jätteroligt att arbeta med boken, säger hon.

Eftersom det är svårt att med enbart bokstäver försöka uttrycka hur pitemål låter finns boken också inläst av Suzanne Bergdahl, lärare i språk på Strömbacka. Via en QR-kod i boken kommer läsaren till den inlästa versionen som också innehåller ljudillustrationer som cykelskrammel och annat.

undefined
Boken, som illustrerats av Sara Nilsson, är skriven både på svenska och pitemål. Dessutom finns den inläst så man kan lyssna på dialekten.

–Jag har också fått hjälp av Pär Isaksson med hur vissa ord skrivs, berättar Jörgen Lindström som hoppas att "Han kanske ha brötte beine" kan hjälpa till att bevara dialekten pitemål i Pite älvdal och sprida kunskapen vidare.

Boken finns tillgänglig på Akademibokhandeln i Piteå, Hem ljuva hem, Coop Älvsbyn och även på adlibris.se

undefined
Sixten Renqvist, Piteås revykung, har fått stå modell för karaktären Sixten i boken "Han kanske ha brötte beine".

Fler böcker av Jörgen Lindström kan också dyka upp i framtiden.

– Just den här boken är ju väldigt lokal, men jag har många andra berättelser som jag gärna skulle vilja se i tryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!