Vilka blir de nya ministrarna?

Mycket händer på regeringsfronten nu. Inom kort kommer två statsråd sluta sina uppdrag, och det spekuleras för fulla muggar vilka som kan tänkas bli deras efterträdare. Och inte för att förminska övriga ministrar, men det är faktiskt inte vilka som helst som planerar att lämna.

Margot Wallström (S) avgår som utrikesminister. Blir Ann Linde (S), längst till höger i bilden, hennes efterträdare?

Margot Wallström (S) avgår som utrikesminister. Blir Ann Linde (S), längst till höger i bilden, hennes efterträdare?

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ledare2019-09-09 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ylva Johansson (S), som om om hon blir EU-kommissionär, kommer lämna den mycket tunga posten som Sveriges arbetsmarknadsminister. Margot Wallström som, utöver att vara den som kliver in ifall någonting skulle hända Stefan Löfven, är det statsråd som både sitter på mest erfarenhet och har det enorma uppdraget som Sveriges utrikesminister, och som meddelade så sent som i fredags att hon ämnar gå i pension.

Regeringsbildningen drog ju som bekant ut på tiden efter förra höstens val. Den forna Alliansen, (Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna), blev det mindre blocket i riksdagen mot de rödgröna (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) men ville ändå inte erkänna valförlust.

Eftersom inget av blocken hade majoritet, men vågmästarpartiet Sverigedemokraterna ville ha bort den dåvarande S-ledda regeringen, så röstades statsminister Stefan Löfven bort av riksdagen. Därpå följde flera månader av olika talmansrundor där ingen statsministerkandidat lyckades få ihop tillräckligt stort stöd.

Således hade inte Sverige en regering på flera månader. Förrän Centerpartiet och Liberalerna släppte prestigen och insåg det som resten av politik-Sverige insåg redan på valnatten, det vill säga att ingen Allians-regering skulle kunna tillträda utan stöd från Sverigedemokraterna. Vilket inte C och L ville.

Därmed kom januari-avtalet till, överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, och en ny S-ledd regering kunde tillträda. Denna visade sig vara till nittio procent samma regering som avsattes i september. Med några få undantag såg Löfvens nya laguppställning exakt likadan ut som innan.

Det var logiskt för statsminister Stefan Löfven (S) att vilja göra så små förändringar i den befintliga regeringen som möjligt, i och med de skakiga månader som ändå föregått den nya regeringsbildningen. Men det är mycket möjligt att åtminstone Margot Wallström redan flaggat för Löfven att hon gärna slutar som minister innan valet 2022, men lät bli att avgå just då för regeringens skull.

Att Ylva Johansson och Margot Wallström hade plats i den nya regeringen var givetvis bra både för Löfven och för Sverige, som då behövde stabilitet. Nu är läget i svensk politik mycket lugnare. Men att dessa statsråd lämnar innebär såklart att regeringen förlorare två väldigt starka och kompetenta statsråd.

Nu snackas det som sagt om potentiella efterträdare, och denna ledarsida har tidigare nämnt bland andra civilminister Ardalan Shekarabi (S) och tidigare statssekreteraren Irene Wennemo som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson. De som diskuterats att eventuellt ta över efter Margot Wallström har varit bland andra handelsminister Ann Linde (S).

Inget statsråd varar såklart för evigt. Och om någon minister ska avgå innan valet är faktiskt året efter ett valår ganska bra. Och även om både Johansson och Wallström lämnar stora tomrum efter sig så ska det bli spännande att se vilka personer som hamnar på dessa tunga uppdrag.