Den svenska vattenkraften är ”en välsignelse”, konstaterade energiminister Ibrahim Baylan (S) när han presenterade den blocköverskridande överenskommelsen om den nya lagstiftningen i vattenfrågor.
I detta har han helt rätt. Vattenkraftverken i Norrlandsälvarna har under årtionden försett både industri och hushåll med ren och säker elektricitet.
Enbart de tio vattenkraftverken i Jokkmokks kommun producerar tillsammans imponerande 11 TWh elektricitet varje år. Det motsvarar ungefär en femtedel av elförbrukningen hos all svensk industri.
Glädjande är dessutom att Vattenfall investerar stort för att utveckla denna energikälla. Under perioden 2012–2023 kommer det statliga bolaget att investera omkring 13 miljarder kr för att modernisera och uppgradera kraftverken samt öka dammsäkerheten.
Ett exempel är kraftstationen Akkats i Jokkmokk, som varit föremål för omfattande ombyggnationer och investeringar.
Genom att byta ut det gamla aggregatet mot två mindre och effektivare aggregat har produktionen ökat med 26 GWh, vilket är lika mycket som uppvärmningen av drygt 1 200 normalstora villor.
Totalt står vattenkraften för ungefär 40 procent av den svenska elproduktionen. Därför är det ingen överdrift att säga att vattenkraftproduktionen har en gigantisk betydelse för Sverige.
Av det skälet är det också bra att det nu finns en bred samsyn om vattenkraften i riksdagen.
Bakom uppgörelsen står en bred riksdagsmajoritet bestående av S, MP, M, C och KD. Det betyder att det finns klara och tydliga spelregler för Vattenfall och andra aktörer som planerar investeringar.
De behöver inte oroa sig för att ett eventuellt regeringsskifte i höst ska skapa oklarhet om villkoren för vattenkraften.
Centralt i överenskommelsen är att vattenkraften ska värnas, och att Sverige vid tillståndsprövningen fullt ut ska använda de möjligheter till undantag och lägre ställda krav som EU-rätten medger. Samtidigt ska all vattenkraft ha moderna tillstånd, men för gamla kraftverk räcker det med en omprövning och inte en nyprövning av villkoren.
Syftet är att prövningarna ska ske på ett sätt att de inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för kraftverksföretagen, vilket givetvis är till gagn även för alla elkonsumenter i vårt avlånga land som är beroende av vattenkraftelen.